Programmet för 18:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival spikat

Idag offentliggjordes vilka  artister som kommer till den 18:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

I år äger festivalen rum under tre dagar mellan 14-16 oktober. Spelplats är Uppsala Konsert & Kongress.

-Vi går all in med ett brett programinnehåll med många prisbelönta artister från Argentina, Spanien till Brasilien,
Finland och Sverige . Det blir många internationella möten på scen.  På jazzsidan är vi otroligt stolta att presentera en riktig pärla unga, virtuosen och redan väletablerat namn jazzgitarristen och kompositören Pedro Martins från Brasilien knappt 29 år gammal som har nått internationell ryktbarhet genom att bl a vinna första pris i Montreaux Guitar Competition. I bandet ingår Adam Forkelid (keys, p), Robin Mullarkey (b), Jeremy Stacey (dr) berättar Klaus Pontvik, festivalchef.

-Vi presenterar även ett Django inspirerat program med nordiska virtuoser som Gustav Lundgren från Sverige, Olli Soikkeli och Martin Sjöstedt samt flerfaldigt prisbelönta Sofia Karlsson med sitt Mot Ljuset med bl a Mattias Perez i bandet.

En av trådarna i årets festival är en storslagen hyllning till tangomästaren Astor Piazzolla som skulle fylla 100 år i år. Astor Piazzolla är Argentinas viktigaste kompositör och spred sin version av tangon över hela världen och in i de musikaliska finrummen. Hans musik representerar dessutom Buenos Aires själ, människorna där och deras sätt att leva sina liv. Vi firar Piazzolla med en storslagen hyllningskonsert. Bland artisterna kommer den argentinska gitarrmästaren Roberto Ausell att medverka. Piazzolla komponerade 1981 sina välkända Five Pieces for Guitar direkt för honom. Och han fick spela med Piazzolla åtskilliga gånger.
Dom var vänner och möttes i Paris. På programmet står Dubbelconcierto för gitarr & Bandoneon och orkester. Dessutom får vi uppleva Piazzollas underbara hyllning till sin hemstad: ”De fyra årstiderna i Buenos Aires” – las cuatro Estaciones porteñas för soloviolin och orkester med en av Spaniens mest virtuosa Leticia Moreno.

En annan är en hyllning till Spanske Joaquin Rodrigo. I år skulle tonsättaren Joaquín Rodrigo som skapade den ännu oöverträffade Concierto de Aranjuez för gitarr och orkester fyllt 120 år. Det firar vi med dirigenten Christian Karlsen och gitarristen Martin Kellerman (båda Grammisbelönade)som tillsammans med Tallin Chamber Orchestra ger oss sin version av Rodrigos fantastiska mästerverk.

Biljetterna släpps fredag 3 september kl 12.00 . Max 300 biljetter per konsert.

Mer info här: https://uppsalagitarrfestival.se/

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.