Quiet Nights Orchestra – on the move

qno_press6_beskuren

Quiet Nights Orchestra besöker Carlstad Jazz för en spelning som innebär start på en turné som också är releaseturné för deras andra cd, Movin’. Första cd:n kom 2009, och fick i stort sett ett välvilligt mottagande av landets kritiker.

En trappa upp i Karlstads bibliotekshus berättar nu Peter Fredriksson, Sofie Norling och Magnus Dölerud om bandets tillblivelse.

– Jag startade bandet 2006, berättar Peter, i form av ett projekt på KMH. Vi började som en sextett, men efter ett par år kände vi att det behövdes något mer. Då tog vi in percussion, och i ett senare steg kom Sofie med i bandet.

QuietNightsOrch_1

Alla i bandet kände redan varandra sedan Lunnevads folkhögskola, och Peter och Sofie gick i samma klass redan på gymnasiets jazzlinje på Vasaskolan i Gävle. Projektet var planerat att pågå i fyra år, och tanken var att få fram tillräckligt material för att spela in en skiva.

– Men redan efter två år så träffade vi en kille på en konsert som tyckte att ”det här var ju skitbra – vi spelar in en skiva!”.

Så allt blev lite tidigarelagt, på grund av detta slumpartade möte på en spelning som KMH arrangerade på Kulturhuset.

Den som gillade vad han hörde var Patrik Larsson på Headlock Management, och resultatet av den kontakten blev Chapter One, som släpptes 2009.

QuietNightsOrch_2

Sedan dess har det rullat på med kanske 20 spelningar om året, ett antal som sakta men säkert ökar.

Vad är nytt med den nya skivan?

– Nu har vi gjort allting själva, säger Sofie. Vi har skrivit materialet, producerat, spelat in i egen studio, mixat, och till och med designat omslaget. Vi har också försökt komma djupare in i musiken och vad vi vill att QNO ska stå för musikaliskt.

– Vi har haft mer tid och kunnat göra en större produktion, med stråkar, kör och gästartister, sånt som vi inte hade tid med förr, fyller Peter i.

Var den välklädda looken med från början?

– Nej den kom lite senare. Tanken var att ge en helhetsupplevelse, att det ska både se bra ut och låta bra!

Bandet har sina rötter är i 50-60-talets hard-bop, men är också påverkade av dagens pop- och jazzartister.

– Det ser ut som om vi har hittat en skön mix, konstaterar de tre vid bordet.

QuietNightsOrch_3

– Från början styrde jag det mesta, säger Peter, men nu har vi utvecklats till ett band där de flesta komponerar, och alla är med i processen och bidrar till soundet.

– Vi vill spela musik som man känner sig upplyft av, betonar Sofie. Det ska finnas ett groove och ett sväng som tar tag i kroppen och får en att vilja släppa loss, gunga med och dansa och må bra.

QNO:s musik går fram både hos traditionell jazzpublik och i klubbmiljö med yngre publik.

– Vi har spelat en hel del i Slovakien, bland annat på klubbar som inte haft någon jazzprägel utan varit reguljära dansklubbar, säger Magnus.

För QNO har det egentligen hänt mer utanför Sverige: mycket i England, i Slovakien och i Italien. I England gjorde bandet musik åt tidskriften Monocle, som också har en radiokanal.

Och hur ser det ut framåt?

– Vi vill fortsätta att spela – bandet blir bara starkare och bättre. Vi vill utveckla kontakterna i Italien, England och kanske Japan, fortsätter Magnus. Vi jobbar på att komma dit i samband med releasen av nya skivan.

Material för nästa skiva finns redan på skissbordet. Quiet Nights Orchestra rör på sig.

Text och foto, om ej annat anges Olle Hernegren


Fotnot:
QNO:s kompletta besättning är Sofie Norling (voc), Peter Fredriksson (tb), Jonne Bentlöv (tp), Magnus Dölerud (ts), Philip Neterowicz (p), Peder Waern (b), Carl Ottosson (dr) och Jacob Johannesson (perc).