Quincy Jones blir Guest of Honour i Ystad

Affisch presentation

 ”Som att få påven till Pajala” – så lär Bengt-Arne Wallin kommenterat det faktum att Quincy Jones kommer till Ystad Sweden Jazz Festival i augusti. Sen var ju också Bengt-Arne Wallin den som ordnade det prominenta besöket, genom sina personliga kontakter med orkesterledare Jones.

Det berättar Jan Lundgren, festivalens konstnärlige ledare, när OJ når honom för en kommentar.

– – Quincy Jones kommer att bli vederbörligen hyllad den sista festivalkvällen, fortsätter Jan Lundgren. Då kommer Bohuslän Big Band att spela under ledning av Bengt-Arne Wallin och med gäster som Nils Landgren, LaGaylia Frazier, Viktoria Tolstoy, Joachim Bergström, Cæcilie Norby. Och min egen trio kommer att vara med på ett hörn.

Quincy Jones spelar inte längre utan är i Ystad för att mottaga en hyllning för den enastående karriär han gjort och som så mycket kommit att röra Sverige, alltifrån besöket med Lionel Hampton en gång i tidernas begynnelse via filmmusiken till Pojken i trädet och samarbetet med Harry Arnolds radioband.

En annan gäst från USA är Wall Street Journals jazzskribent Doug Ramsey, som dessutom bloggar på www.dougramsey.com

Det var en mäkta stolt Jan Lundgren som i onsdags eftermiddag presenterade årets Ystad Jazzfestival, den tredje i ordningen. Lundgrens idéer och världsomspännande kontaktnät ser ut att också i år slå alla rekord när det gäller antal artister och genrebredd. Under festivalens fyra dagar ges möjlighet att lyssna in 17 vokalister, 4 storband, 11 saxofonister, 16 gitarrister, 20 basister, 19 trumslagare, 18 pianister, 6 trumpetare,1 dragspel och 1 munspelare.

Att hålla ordning och reda på allt detta och att få allt på plats i rätt tid gör sig inte själv, det förstår Jan Lundgren och han har därför en stor och kunnig stab till sitt förfogande och därtill ungefär 100 volontärer. Addera till detta en viktig medarrangör i Musik i Syd och ett, får man förmoda, rejält bankkonto hos huvudsponsorn Sparbanken Syd. Inte mycket har med andra ord lämnats åt slumpen.

OJ gör några nedslag i det digra programmet och pekar på det som verkar kunna överraska och förnöja:

Norske saxofonisten Petter Wettre med ”Next Generation”

Terje Rypdal – Ketil Björnstad Duo

Eliane Elias Quartet ”Light My Fire”

Arild Andersen-Tommy Smith-Paolo Vinaccia Trio

Hiromi, världspianist från Japan

Tomasz Stanko Band ” Legend in focus”

Storbandsvänner bör naturligtvis bänka sig framför Malmös stolthet Monday Night Big Band med sångerskan Vivian Buczek.

Ren, svängig och oförfalskad jazzmusik kan förväntas från Bernt Rosengren, Krister Andersson, Nisse Sandström, Jan Lundgren, Bengt Hallberg, Anders Bergcrantz, Ed Epstein, Filip Jers med flera.

A Quincy Jones Celebration äger rum i Surbrunnsparken där Bengt-Arne Wallin dirigerar Bohuslän Big Band med en lång rad artister.

Ystad Sweden Jazz Festival äger rum den 2-5 augusti.

Allt övrigt man kan behöve veta finns på www.ystadjazz.se

 

Orkestern presentation