RADIO.STRING.QUARTET.VIENNA Radiodream

RADIOSTRINGQUARTETVIENNARadiodream

Recenserad i OJ 3-12

RADIO.STRING.QUARTET.VIENNA
Radiodream

Inception – Song – Ode an den Freud – Liebestraum – Traffic to the dolphin – Nice dream – Strange fruit – Streets …. – …. Of memories – Moon river – One night in Vienna – Saint Paul´s nightmare – Lonely night – Dream caused by the flight of a bee around a pomegranate a second before awakening – Extraction / I loves you, Porgy

Act Records ACT 9512-2/Naxos/tid 63:40 min

Bernie Mallinger vi, vo, Igmar Jenner vi, Cynthia Liao viola, erhu (kinesiskt tvåsträngat instrument), Asja Valcic cello. Insp i Wien mars 2011.

Betyg 2: ••

Efter den första genomlyssningen kom paniken. Att skriva något om denna skiva kändes mig bara alltför övermäktigt och jag har dessutom inte hört Mallinger och hans vänner förut. Inte mitt bord helt enkelt. Men vi har ju yttrandefrihet i Sverige. Och kan RSQV låta eller spela på sitt sätt kan väl jag skriva som jag känner på mitt sätt.

Det får alltså bära eller brista, så här tänker jag om Radiodream, en skiva som varken är jazzmusik eller klassisk musik men lite både och, en sorts konstmusik i fritt fall utan fallskärm. De fyra i RSQV gör det inte lätt för lyssnarna. De fjorton spåren på Radiodream har inte mycket av konventionellt vacker musik i sig.

Snarare tvärtom, det handlar mest om ljud och det låter mer som om man anstränger sig  för att låta så illa som möjligt. Jag får av vissa inslag tankar om min barndoms buslekar med nål, tråd och ett stycke harts som ju fick stackars grannar och andra att få nervösa sammanbrott.

Jag börjar nu undra var lyssnarna till denna inspelning kan finnas. Men Radiodream är kanske musik högt över min horisont?. Det respekterar jag i så fall.

Betyget godkänt är för de små ljusglimtar som trots allt finns.

Stig Linderoth