Radiotips om Johan Norberg

Gitarristen Johan Norberg blev riksbekant som killen intill Mikael Rickfors i videon till hiten ”Vingar” från 1988. Men bakom den rockigt glamourösa bilden av Norberg i långt hår, skäggstubb och jeansjacka finns också en helt annan historia. Den inleds med att en ung Johan börjar spela gitarr hemma i Lycksele. Han dras till jazz, och i synnerhet bebop. Han övar från morgon till kväll. Men att som Norberg lära sig allt på egen hand kommer att kosta honom. Frånvaron av pedagogisk handledning resulterar med tiden i att hans frenetiska övande slår tillbaka med förödande kraft.

 

En neurologisk handskada tvingar Norberg att genomgå flera operationer. Fingrarna lyder ändå inte och läkarna säger att Johan måste förlika sig med att sluta spela. Det är en tragedi. Men det slutar inte med den. I brist på annat att göra börjar Norberg, likt Django Reinhardt, laborera med alternativa speltekniker. Olika öppna stämningar blir hans nya signum. Det är fjärran videon till ”Vingar” – men det leder till en pånyttfödd karriär som musiker.

Idag sammanknippas Johan Norberg nästan uteslutande med hans sätt att spela gitarr efter att skadan uppstod. Han spelar huvudsakligen originalmusik och verkar i duos med Nils Landgren och Jonas Knutsson. Han har en rad spännande musikprojekt på gång och försörjer sig även som omtyckt krönikör i bland annat gitarrtidningen Fuzz, Vi bilägare och tidningen Vi.

Johannes Cornell och Tomas Tornefjell är erfarna musikjournalister som sommaren 2008 gjorde den samtalsbaserade programserien Sväng för Sveriges Radio P2. Nu har de träffat Johan Norberg i hans hem på Södermalm i Stockholm. Det blir ett givande och aktuellt samtal där Norberg generöst berättar om sin karriär och sin syn på musiken.

Sveriges Radio P2 Söndag 25 april kl 14.00. Repris Tisdag 27 april kl 12.30