Rikard Malmsten tilldelas estniskt kulturpris

Rikard Malmsten, elbasist, kompositör och konstnärlig ledare för sommarjazzfestivalen Võsu Jazz och mångårig medarbetare på Jazz/OJ med serien ”Rikard möter” tilldelas ett kulturpris från stiftelsen Eesti Kultuurkapital. Prisumman är på 1000 Euro. Utmärkelsen delades ut av Estlands president Kersti Kaljulaid den 30 januari, men på grund av reserestriktioner deltog Rikard inte personligen vid ceremonin, som hölls i den lilla staden Tamsalu.

Grattis Rikard! Varför tilldelas just du detta pris tror du och vilken är din koppling till Estland?
– Ja tusen tack. Det är verkligen hedrande. Den officiella motiveringen var att att jag har bidragit med mitt musikskapande och bidragit till kulturen i regionen Lããne-Virumaa. Särskilt hedrande eftersom det är första gången någon utanför Estland får utmärkelsen. 1992 träffade jag estniska Maarika på Glimåkra folkhögskola, som jag i dag har tre barn och är gift med. Võsu har sedan dess varit vår fasta punkt, medan vi bott växelvis i Hongkong, Costa Rica och Australien. Där har vi tillbringat minst ett par månader om året, vilket blev enklare sedan familjen för sju år sedan flyttade till Stockholm.

2015 drog du igång jazzfestivalen Võsu Jazz?  – Jag ville visa mina musikervänner det här otroliga stället, en gömd liten pärla som inte ens var känd i Estland. Och så ville jag sammanföra skandinaviska och baltiska musiker. Det blev så lyckat att själva byn engagerade sig året därpå. Det växte till en årlig gratisfestival med tio scener. Jag är även aktiv i den estniska kulturverksamheten i Stockholm där jag bjuder in estniska artister som gäster min grupp på olika framträdanden, vid exempelvis Stockholm Jazz Festival, och estniska högtider med mera.

Vilken är den största skillnaden mellan den estniska och svenska jazzscenen?
– För 40–50 år sedan var det nog lite skillnad, Estland var lite mer åt det ryska hållet. Men inte nu. Allt kommer från amerikansk jazz, och många unga estniska musiker har studerat där. De håller överlag hög standard med tanke på att det är en liten nation. Sedan har de främst en kultur med sång och körer. Jazzen är verkligen het och det finns några riktigt lovande musiker som Holger Marjamaa som turnerar med Christian Scott och Lee Ritenour plus Kristjan Randalu som turnerat med Lee Konitz och Dave Liebman. Jazzen växer i bra takt och det finns fina klubbar som Philly Joes i Tallinn och bra festivaler som landets internationellt sett mest kända festival Jazzkaar.

Vilka har spelat på festivalen genom åren? Du lyckades få James Browns forna tenorsaxofonist Pee Wee Ellis till festivalen?

– Ja han var jättenöjd och exalterad när han spelade här. Vi har i princip haft hela Estlands jazzelit som Kadri Voorand, Hedvig Hanson, Liisi Koikson plus estniska legender som Olav Ehala och Rein Rannap. Jag har också haft över fina svenska gäster som Peter Asplund, Björn Arkö, Mattias Nilson, Maria Kvist och Anders Bergcrantz har alla varit med mig i Husbandet två gånger. några av dom utländska gästerna som uppträt är BYU Synthesis Jazz Big Band, Sharon Clark, Sinne Eeg, Torsten Goods och Brian Melvin som numera bor i Estland. Jazzen växer i bra takt och det finns fina klubbar som Philly Joes i Tallinn och bra festivaler som Jazzkaar.

Hur ser sommarens planer ut?

-Vi hoppas såklart att festivalen kommer att bli av i år och att detta eländiga virus kommer att avta. I vilket fall så planerar jag att spela varje helg denna sommar i Estland med båda lokala och gästartister från Sverige. Min vän Randy Brecker som jag turnérat med i öststaterna skulle gästat mitt band 2020 vilket jag verkligen såg fram emot och förhoppningsvis kommer han i år om allt klaffar. Jag planerar också för en dagsfestival i närliggande staden Rakvere.

Patrik Sandberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.