Ritualia – ny konstellation på jazzhimlen

RITUALIA-utskick

Pianisten, kompositören och pedagogen Mattias Risberg lanserar projektet Ritualia med konserter i Stockholm och Västerås.

OJ fick tag på Mattias dagen innan premiären.

Berätta lite om gruppen du har satt ihop!
 

–  Man kan se det som tre duos: två träblås, två stråkar och två slagverk – om man räknar dit flygeln.

–  Jag har ju spelat med Fredrik Ljungkvist ganska länge, sedan början av 90-talet när vi gick på Ackis tillsammans. Nu spelar jag i Fredriks grupp Yun Kan 10, där även slagverkaren Jon Fält är med. 

Och förutom Fredrik, Jon och jag själv så finns i Ritualia violinisten Lisa Rydberg, cellisten Leo Svensson och träblåsaren Jan Levander.  

Ingen bas, alltså?

–  Nej, den rollen delas mellan cellon, basklarinetten och min bassynt Moog Taurus, en relik från 70-talet.  Med detta så blir det nya och roliga klangvärldar, tycker jag.

–  Namnet Ritualia är inspirerat av vår musik, som är rytmisk och suggestiv. Det är mycket rytmer och mycket klangvärldar! En stor del är genomkomponerade grejer, men det finns också gott om öppningar för improvisationer.

MattiasRisberg

Nu är det dags för första spelningen efter att gruppen har repat under hösten. Och sedan hoppas och tror Mattias Risberg att Ritualia är en satsning som ska leva vidare.

Ritualia kan höras på Lederman i Stockholm den 22 februari och på Culturen i Västerås den 1 mars.

Sättningen: Mattias Risberg klaviatur, Jon Fält slagverk, Lisa Rydberg fiol, Fredrik Ljungkvist träblås, Jan Levander träblås och Leo Svensson cello