Roland Keijser hyllas med tvådagarsfestival i Uppsala

På torsdag och fredag (den 7 och 8 november) arrangeras festivalen Musik-Möten-Mystik i Uppsala.
Dess initiativtagare och konstnärlige ledare är pianisten, kompositören och Uppsalabon Mattias Risberg, som tidigare i år släppte skivan Live In Stripa (Kullen Reko) med Mattias Risberg Mining (som består av Risberg, Mariam Wallentin, Josefin Runsteen, Fredrik Ljungkvist, David Stackenäs, Dan Berglund och Jon Fält). 2018 gav han ut soloskivan Stamps (Clean Feed).

Musik-Möten-Mystik äger rum för sjätte gången på mysiga Omnikvariatet – en legendarisk kulturscen som fungerar både som antikvariat, galleri och mötesplats. Både lokala och internationella storheter inom jazz och folkmusik kommer att spela på årets upplaga.

Mattias Risbergs förväntningar är höga.
– De röda tråden i år är den nyligen bortgångne Roland Keijser och kreativitet. Fokus är på det mer framåtsyftande än bakåtblickande kanske … Det kommer finnas en programpunkt i slutet av varje kväll – ”Vad händer” – och då hoppas jag att de olika artisterna möts i någon spontan musik. Jag försöker ta udden av alla förväntningar men jag hoppas och tror på två innehållsrika kvällar med en hel del överraskningar.
Vad är bra improvisation för dig?
– Musik som vågar utmana är en bra grogrund även om det inte alltid leder till ”bra” improvisationsmusik. Jag skulle vilja vända på steken och fråga vad ”bra” betyder i sammanhanget: något som är vackert? Något som förändrar tankemönster? Något som är skickligt utfört? Något som ställer frågor?
Finns det en tanke bakom att du bjudit in både jazz- och folkmusiker?
– Blandningen av folkmusik och jazz på festivalen är gjord med tanke på att Roland Keijser hade ett ben i varje läger. Jag vill betona att årets Musik-Möten-Mystik inte är någon ”minneskonsert” i den bemärkelsen. Musikerna får spela vad de vill, kanske blir det någon komposition av Roland, kanske inte. Konstnären Kirsten Holm som var tillsammans med Roland deltar med en utställning i lokalen och som musiker med sin kantele. Raymond Strid som hade ett nära samarbete med Keijser är ju också med, då kan vad som helst hända. Joel Bremer hade också ett nära samarbete med Roland har jag förstått.

Konserterna startar 19.00 och slutar 22.00. Schemat är som följer:
Torsdag: Raymond Strid & Jörgen Adolfsson, Nils Økland & Sigbjørn Apeland, Kirsten Holm.
Fredag: Joel Bremer, Per Texas Johansson, Mattias Ståhl & Konrad Agnas, Stina Hellberg Agback och Leo Svensson Sander.

Omnikvariatet ligger på Dragarbrunnsgatan 53. Mer info om Musik-Möten-Mystik hittar du på Facebook. Musik-Möten-Mystik genomförs med stöd av Uppsala Kommun.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.