Rolf Sundby har avlidit

Trumpetaren, sångaren, bandledaren, arrangören och kompositören Rolf Sundby har avlidit. Dödsorsaken var cancer.

Rolf var född och uppvuxen i Spydeberg i sydöstra Norge, började tidigt spela trumpet och kornett i ”guttekorps” och blev också tidigt intresserad av och började spela jazz. Han utbildade sig till kemiingenjör och kom sedan att arbeta i Östergötland, där han också spelade i ett flertal storband och mindre jazzband.

På 80-talet flyttade familjen till Göteborg, där Rolf hade fått anställning vid International Färg AB. Han kom då snabbt in i det göteborgska jazzlivet och blev en av de ledande personerna, både som musiker (han kom att spela i drygt 10 olika band, bl a de namnkunniga Carnegie Jazzband och Peoria Jazzband) och organisatör (han var i flera år ordförande i föreningen Tradjazz Göteborg, numera Classic Jazz Göteborg).

1986 startade han tillsammans med undertecknad Vintage Jazz Big Band, ett 12-mannaband inriktat på den tidiga ”svarta” storbandsjazzen, som kom att bli hans speciella skötebarn. Med stor lust och energi skrev han mängder av arrangemang för bandet, transkriptioner av klassiska inspelningar och egna versioner av den tidiga jazzens standardmelodier, och han var bandets myndige och självklare ledare och presentatör. På senare år ställde han samman ett uppmärksammat program om Louis Armstrong, där han berättade och visade bilder blandat med Armstrong-musik framförd av bandet.

Rolf var en stor scenpersonlighet, som trumpetare kraftfull och briljant, som sångare och presentatör med en dragning åt det burleska.

Bert Slättung