Ronnie Gardiner hyllades på Scalateatern

70 000 kronor till Ronnie Gardiners även internationellt uppmärksammade metod för träning och rehabilitering av stroke-, Parkinson och MS-patienter. Det blev resultatet av den hyllningskonsert som nyligen (31 maj) arrangerades på Scalateatern i Stockholm. Gager och publikintäkter gick oavkortat till Ronnie Gardiners RGM-metod.                                                                                                              

Årets ”halva” mottagare av Gyllene Skivan, sångerskan Isabella Lundgen, var initiativtagare till den nästan fyra timmar långa musikfesten (hade gärna fått vara mer.) Dessutom fungerade hon, en av fyra begåvade sångerskor på scenen, som utmärkt ”reseledare” genom människan och trumvirtuosen Ronnies Gardiners hittills 83-åriga och mångfacetterade liv.

Ett 20-tal representanter för den svenska jazzeliten – ingen nämnd och ingen heller glömd — bjöd genomgående på jazzmusik i den högre skolan och berättade dessutom mycket personligt om sina första möten med föremålet för kvällens hyllningar. Av hans tacktal till alla som på ett eller annat sätt medverkat i hyllningsevenemanget framgick tydligt att han var både glad, lycklig och rrörd.                                                                                                                    

Att hyllningsobjektet själv kunde vara på plats och ta emot folkets jubel var givetvis ett extra plus i sammanhanget. Det vanligaste är ju annars att han eller hon får följa det hela från ovan, bekvämt tillbakalutad på ett moln i jazzhimlen.

Mensa-priset 2015

Ronnie Gardiner är inte bara en trummis av högsta klass utan också en engagerad entreprenör och mannen bakom RGM-metoden. Det var också för denna han belönades med Mensas årliga pris för 2015, en inglasad hjärna. Motiveringen till priset lyder: “Med sin RGM-metod har Ronnie Gardiner lyckats skapa glädje, engagemang och rehabilitering för många stroke-, Parkinson- och MS-patienter. RGM uppfyller på ett omvälvande sätt Mensas viktigaste syfte: Att lokalisera och främja intelligens, så den kommer människor tillgodo.

Text: Kåbe Lidén