RUM för spelsugna unga storbandsmusikanter

VasterasUngdStorband_RUM

RUM, det är Riksförbundet Unga Musikanter, som organiserar 500 föreningar med musikanknytning runt om i landet. Föreningarna har tillsammans 40 000 medlemmar, och kan vara en fristående förening som en orkester eller en kör. Det kan också vara till exempel en elevförening vid en musikskola.

Detta berättar Helena Martinsson, som är RUM:s distriktskonsulent för Stockholm.

Det började för 30 år sedan med kursen Landslaget i Blåsmusik. Ur den verksamheten föddes RUM för att stödja ungdomar som musicerar och för att kunna påverka ungdomsmusikens villkor – som en musikens motsvarighet till Riksidrottsförbundet, förklarar Helena.

–  Av tradition har mycket rört sig kring blåsorkestrar, säger Helena, men hittills har det inte varit så mycket inriktning på jazz och afro. Nu vill vi gärna bredda oss åt det hållet.

Ett led i den breddningen är den storbandskurs som RUM arrangerar i Kalmar i sommar. Det blir en kurs för den som är i 16-20-årsåldern, och som har erfarenhet av ensemblespel sedan tidigare.

Kursledare är Berndt Sjögren, orkesterledare, kompositör och arrangör. Berndt har lång erfarenhet både av att leda storband och av musikpedagogik. Bland annat har han fått Harry Arnold-stipendiet för sitt arbete med XL Big Band, han har varit projektledare för Skånskt Storbandscentrum och han har dirigerat Skåne Nordost Ungdoms Big Band och Högskolan Kristianstad Big Band.

Sommarens kurs går på Högalids Folkhögskola i Kalmar 1 – 7 augusti. Det blir musik från morgon till kväll, och även ett par konserter är inplanerade.

Kursfakta:

Kursen går på Högalids Folkhögskola i Kalmar den 1-7 augusti och leds av Berndt Sjögren.

BerndtSjogren_RUM

En kurs med hög energi, lust och ambition som vänder sig till dig som är mellan ca 16-20 år och som spelar saxofon, trumpet, trombon, gitarr, elbas, piano eller trummor. Du ska ha spelat storband tidigare, eller åtminstone liknande ensemble under minst ett par år.

Kvällsjam.

Berndt är orkesterledare, kompositör och arrangör. För sitt långvariga arbete med XL Big Band 1995-2007, har Berndt Sjögren belönats med Harry Arnold-stipendiet. Pedagogiska insatser har han gjort bland annat som projektledaren för Skånskt Storbandscentrum och dirigent för Skåne Nordost Ungdoms Big Band och Högskolan Kristianstad Big Band.

Vi beräknar att ta in 17 deltagare fördelat på 2 altsax, 2 tenorsax, 1 barytonsax, 4 trumpeter, 3 tromboner, 1 bastrombon, 1 gitarr, 1 piano, 1 bas och 1 trummor.

Kursavgift: 3 900 kr, RUM-medlem 3 100 kr inkl mat och boende. 2-3 konserter avslutar kursen.

Anmälan och info: www.rum.se under Kurser – Sommarkurser.

helena@rum.se

logo_RUM