Rune Nilsson in memoriam

Rune Nilsson, Umeå, har avlidit 77 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun Monica och dottern Gabriella med familj. Därtill många vänner.

Född och uppvuxen i Bräcke i Jämtland kom han att tillbringa huvuddelen av sitt liv i Umeå. Professionellt arbetade han med viktiga uppgifter inom ekonomi och redovisning.

För mig och andra som älskar jazzmusik är Umeå en central punkt i Sverige. Främst beror det på att staden har fostrat ett stort antal framstående jazzmusiker och att staden står värd för en förnämlig jazzfestival. Men jazzlivet är inte bara beroende av skickliga musiker. Eftersom huvuddelen av den jazz som förekommer i vårt land drivs av ideella jazzklubbar krävs det att det finns medborgare som är beredda att ägna en stor del av sin fritid åt allt det arbete som arrangörskapet medför.

Jag lärde känna Rune för närmare trettio år sedan då jag hade blivit vald till ordförande i Riksförbundet Svensk Jazz. Där hade jag privilegiet att samarbeta med Rune som under många år var organisationens vice ordförande. Han lade ned stort arbete för denna riksorganisation men huvuddelen av hans insatser ägde rum i Umeå där han var engagerad i jazzklubbens styrelse i mer än trettio år. Han planerade program, skrev kontrakt, sökte pengar och tog hand om gästande musiker. Allt detta tog en stor del av hans fritid men han gjorde det gärna för han älskade jazzmusik och han ville gärna att alltfler skulle dela denna hans kärlek. Vilket också blev fallet för Umeå har utvecklats till ett viktigt centrum för denna musik.

Jag hade glädjen att vid en konsert i Umeå dela ut vårt förbunds utmärkelse för livslång insats för att främja jazzen. Applåderna från publiken höll aldrig på att ta slut. Rune fick faktiskt en tår i ögat av tacksamhet.

Det var synnerligen trevligt att vara med Rune vare sig det handlade om arbete eller att bara umgås. Han var enormt kunnig om musiken, dess artister och de tuffa villkor som jazzen har i vår kulturpolitik. Han var en mästare på att berätta historier och hade en stor känsla för humor. Han var generös och höll hårt på principer om allas lika rättigheter liksom skyldigheter. Han var en god människa.

Under hans sista dag i detta liv spelades skivor av hans favoriter. Han somnade in till toner av Miles Davis, John Coltrane, Bobo Stenson med flera.

Tack för allt du uträttat och frid över ditt minne.

Bengt Säve-Söderbergh
Tidigare ordförande i Svensk Jazz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.