Rymden årets Manifestvinnare

Foto: Per Kristiansen

SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) presenterade nu under kvällen (26/2) vinnarna på Manifestgalan 2021, som gick av stapeln digitalt på Nalen i Stockholm.

Manifest är musikpriset som uppmärksammar och premierar artister kontrakterade på oberoende skivbolag och dessutom vanligen en av årets stora träffpunkert i indiemusiksverige.

Utöver viss anpassning av formatet pga pandemin så prisades som vanligt utifrån 21 kategorier den bästa oberoende musiken från det gångna året av en i andan samlad oberoende musikbransch.

Årets Jazz gick till Rymden (Bugge Wesseltofft/Dan Berglund/Magnus Öström) för albumet Space Sailors (Jazzland Recordings).  De vinner med moitveringen: ”Trion är en farkost som utforskar musikens minsta partiklar. På gruppens andra album har de hittat ett nytt universum.”

Årets folk gick till violinisten Lena Jonsson och hennes trio för albumet Stories from the Outside (Hedgehog Music)

I kategorin Årets Experimentellt segrade sångerskan, pianisten, kompositören och konstnären Anna von Hausswolff med albumet All Thoughts Fly (Southern Lord), hon knep även hem  SKAP & Manifestpris som årets Kompositör.

JAZZ – medarbetaren, musikjournalisten, DJ, Klubb- och festivalarrangören mm Elena Wolay prisades i kategorin Årets Indie med motiveringen: ”Årets indie brinner för konsten i utkanten. Det där lite spännande som skaver. Det lite farliga och lockande. Oavsett om det är musiker som Sun Ra eller konstnärer som Åke Hodell eller genrer som jazz, punk, krautrock eller afrofuturism. Det började med ett fanzine – Jazz är farligt – och blev sedan en teatergrupp, en skivetikett, en klubb och en festival på Liseberg. Inom konceptet Jazz är farligt kan allt rymmas – från Silver Apples via Amon Düül II till Anna Högberg Attack och Selvhenter. Som om det inte vore nog har hon gjort barnföreställningar om Philemon Arthur & The Dung och Sun Ra, otaliga radiodokumentärer och är en återkommande kunnig röst i P2, bokare för Lydia Lunch och Träd, Gräs och Stenar, skribent i Lira och Orkesterjournalen och en otroligt flitig DJ med en bredd som få.”

Foto:manifest.se

Samtliga vinnare i alla olika kategorier listade här: manifestgalan.se.

Patrik Sandberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.