Säsongsavslutning på Underground

En tapper men uppmärksam publik spetsar öronen alltunder det att pianisten Mathias Landæus med trio lägger ut snåriga och suggestiva jazzharmonier, i avsikt att för oss maskera kända melodislingor, men ibland skymtar originaltonerna fram, vilket får åhörarna att spontant vädra sima aha-upplevelser: Det där var ju ”Hej tomtegubbar” eller ”Hosiannah” eller ”Nu är det jul igen”….

Det är säsongsavslutning på klubb Underground i Brogatan Lund och aftnarna ägnas helt åt julsånger i trio Landæus egensinniga tappning. Basist Christian Lind och trummis Jonas Holgersson ser till att det svänger rejält mellan varven och vi trivs – detta är en samspelt trio som bjuder på aningen krävande men roliga julvisor i kreativa arrangemang. Alla som slirat hit på kung Bores isiga vintergator får full valuta för pengarna.
Höll jag på att säga, ty här råder fritt inträde, det är bara att glida ner i källaren och låta sig förföras av jazziga tongångar utan speciella krav på förtäring heller- högst sympatisk idé.

I två terminer har denna onsdagsklubb hållit i gång med samma koncept: Trio Landeus  agerar husband till gästartister ur skiftande musikaliska bakgrunder och en av initiativtagarna, Mathias Landæus själv är nöjd: ”Vi har haft i stort sett fullt hus de tidigare kvällarna och publiken har varierat från unga gymnsiestuderande till äldre ringrävar, många 75 +.

God och mysig stämning och smidigt samarbete med krogbossen Kallos har bidragit till succén. Och succé blev det väl även denna avslutningsafton, kanske även för att en hemlig gäst dök upp, utklädd till tomte, vars identitet var öppet för gissning….

Per Wikén

Jazz Underground Brogatan LUND  Onsdag 15 Torsdag 16 dec
Mathias Landæus p, Christian Lind b, Jonas Holgersson dr.