Samuel Hällkvist blir Jazz i Sverige-artist 2010

 

Gitarristen och låtskrivaren Samuel Hällkvist, född i Gustafs i Dalarna och verksam i Köpenhamn, blir 2010 års Jazz i Sverige-artist.

Det är med det nybildade bandet Samuel Hällkvist Center får priset vilket innebär turné och skivinspelning, sponsrat av arrangörerna Rikskonserter och Caprice Records.

Juryns motivering i sin helhet:

Samuel förhåller sig på ett ytterligt personligt sätt till jazztraditionen genom att sätta sitt uttryck i fokus; med jazzen som diskurs och metod låter Samuel sina influenser och infall få härja till synes helt ohämmat i sin musik, med oväntade och spännande resultat som följd – dock alltid fokuserat och väldigt, väldigt mycket Samuel.

Samuel har en unik röst, där gitarren bara är en av de delar som utgör grunden för hans musikaliska skapande och uttryck. Hans instrumenthantering är briljant och synnerligen eklektisk men hans egensinniga musikaliska personlighet är kanske framförallt som mest påtaglig i hans kompositioner, formkänsla och dynamiska approach.

Samuel är en mycket god representant för den unga svenska jazzen av idag – välbekant med dess långa och mångfacetterade tradition, men alltid med siktet inställt på nya intryck, utmaningar och möjligheter.

Samuel finns på MySpace och på egen webbplats