Sandviken BB 40 år


Foto: Elvis Dean

Sandviken Big Band fyller 40 år. Det firades med fullsatt festkonsert i stadens Folkets Hus lördagen den 20 september. Publiken bjöds på inspirerad, väloljad storbandsmusik med stor musikalisk bredd, kryddad med en rad lysande gästsolister.

Det var 1968 numera framlidne trumpetaren Arne Kjell-Eriksson kallade ihop vänner ur musiklärarskrået och dansmusikens värld till den första repetitionen. ”Nu vill jag att ni viker torsdagarna för det här”, sa han. Så har det varit sedan dess: torsdagarna är storbandskväll, då ny repertoar tas upp, och då orkestern förbereder vad som med åren har blivit en synnerligen omfattande konsert- och turnéverksamhet.

Några musiker har rest långt torsdag efter torsdag – någon från Hudiksvall, andra från Borlänge, Uppsala, Stockholm… Medlemmar har kommit och gått, och några har varit med från början. En av dem, Bo Hedwall, har lämnat trumpetsektionen men är kvar som administratör. Han svarade för värdskapet under jubileumskvällen. Bland andra före detta medlemmar kan nämnas Gösta Rundqvist, Daniel Nolgård, Leif Halldén, Håkan Levin, Bertil Fält, Lasse Lindgren, Bosse Broberg… Orkesterledare sedan många år är Åke Björänge, en gång trumpetelev till bandets grundare. Han är också ansvarig för Bangen, den årliga jazzfestivalen i staden, som är en av flera ”spin-offs” av bandets verksamhet. En annan är Sandviken Small Band, kommunala musikskolans stolta storband.

Gästsolisterna under festkonserten var gamla vänner till bandet: genom åren har SBB samarbetat med många internationella storheter vid konserter och på turnéer, vilket avspeglades i ett bildspel bakom musikerna. Thad Jones, Jerome Richardson, Toots Thielemans, Clark Terry, Deborah Brown, Bobby Shew…det är bara några få av dem. För att inte tala om alla svenska solister och arrangörer som bidragit till SBBs repertoar och konsertverksamhet.

Vid solistmikrofonen jubileumskvällen fanns två av Sandvikens egna ”produkter”, trumpetaren Patrik Skogh, som spelade egen musik och ett fint arrangemang på But not for me, och saxofonisten Fredrik Nordström, som bland annat framförde sin egen ballad Fallin’. Därtill framträdde två sångerskor med den äran, Meta Roos och Linda Pettersson-Bratt. Sjöng gjorde även trombonisten Ulf Johansson-Werre (inklusive en magnifik hyllningsjojk till festföremålet) och engelske Georgie Fame, numera delvis bosatt i Sandvikens närhet. Jubel från en fulltalig publik i Folkets Hus och från den lokala pressen. Den 6 december kl 20.03 kan resten av Sverige falla in i hyllningskören. Då sänds en timme av konserten i radions P4.