Sångerskan Linnea Henriksson får årets Alice Babs Jazzstipendium


Sångerskan, låtskrivaren Linnea Henriksson har tilldelas Alice Babs Jazzstipendium 2015
på 50 000 kronor. Stipendiet överlämnas på en konsert i måndags, på Skansen i Stockholm.
 
Linnea Henriksson är född i Halmstad och hon har gått musiklinjen på Skurups folkhögskola. Henriksson är en av medlemmarna i jazzbandet Prylf och har varit väldigt aktiv inom jazzen, både som sångerska och konsertarrangör.
Hon har också bland annat varit programledare för SVT:s och P3:s ”Musikhjälpen” och i sommar leder Linnea Henriksson för andra året i rad radioprogrammet ”Hallå P3″. 2010 kom hon på fjärdeplats i ”Idol” och hon har blivit framröstad till Årets artist på P3 Guld efter debutskivan ”Till mina älskade och älskare”.
 
Det är tolfte gången stipendiet delas ut och så här motiverar juryn utnämningen:
”Linnea Henriksson får Alice Babs Jazzstipendium 2015 för sin förmåga att oavsett musikalisk miljö och sammanhang alltid prägla musiken med en nerv och attityd av stark jazzkaraktär. Med en utgångspunkt i och ett starkt engagemang för jazzmusiken har hon nått en stor och hängiven publik, och vidgat sitt uttryck i en anda som på ett uppenbart vis anknyter till Alice Babs.”
 
Tidigare stipendiater: Karin Hammar, Torbjörn Zetterberg, Jon Fält, Jonas Kullhammar, Klas Lindquist, Kristin Amparo, Erik Söderlind, Erik Lindeborg, Filip Jers, Naoko Sakata och Lisa Bodelius.