Säsongspremiär för Blå Måndag på Skansen

Blå Måndags huskomp: Leo Lindberg, Jocke Ekberg och Hans Backenroth samt presentatör Svante Thuresson. Foto: Lars-Erik Örthlund

Skansen i Stockholm har sedan länge en förnämlig tradition med jazz under sommarperioden. Programserien heter Blå Måndag. Under åtta sommarkvällar från och med idag den 1 juli fram till den 19 augusti blir det jazz varje måndagskväll.

OJ:s Patrik Sandberg kände kapellmästaren, basisten och bokaren Hans Backenroth på pulsen inför säsongspremiären.

Hur uppstod Blå Måndag, Hans?
– Jag vill minnas att serien fick namnet Blå Måndag på 90-talet. Från 1959 och många år framöver hette det Jazz under stjärnorna och nästan alla konserter sändes i radio och visa spelades till och med in av Sveriges Television. Stan Getz, Jan Johansson, Ben Webster med flera var några av de eminenta gästerna.
– Från starten och till cirka 2005 var Arne Domnérus värd och det var han som höll i bokningarna. Då var det olika band nästan varje måndag som Arne presenterade och där han sen medverkade som solist. Jag kom med 1995 och i samband med det så formades det ett huskomp som spelade med inbjudna solister. I många år leddes bandet av Kjell Öhman och för fyra år sedan fick jag ta över stafettpinnen. Nu är det åtta konserter varje sommar och min hustrio spelar på fyra av dessa tillfällen. Så detta blir mitt 25:e år!
– Kjell Erlandsson är producent för hela serien och jag och Svante [Thuresson] är med och bokar artisterna. Vi har företrädesvis svenska artister på programmet men jag har också sett till att vi också har en skandinavisk kväll samt en kväll med något artist från USA eller Europa. Sista måndagen varje år så bjuder vi in ett storband, i år är det Monday Night Big Band från Malmö.
Hur många personer räknar ni med ska komma? När slogs publikrekordet?
– Vi brukar säga att en ”dålig kväll” har vi en publik på cirka 1 500 vilket bara det är helt fantastiskt! Men en ”normal kväll” har vi en publik på mellan 2 500-3 000 personer. 2015 gjorde vi en hyllningskonsert till Kjell Öhman och då var det över 6 000 i publiken och det är nog rekordet för jazzkvällarna.
Är konceptet detsamma som tidigare år, är det så att kvällarna även fyller tomrummet efter sommarjazzfestivalen på Skeppsholmen?
– För cirka fyra år sedan så kom Kjell med idén att ha fyra grupper som spelar på fyra scener varje måndag – Gubbhyllan, Sollidenrestaurangen, Stora Scenen och Galejan där Leif Kronlunds Storband spelar. Så man kan säga att det är som en liten jazzfestival åtta måndagar varje sommar. Det märks helt klart att det finns ett stort tomrum efter Skeppsholmen Jazz & Blues, att Stockholm inte har någon riktig jazzfestival på sommaren. Så jag tror att Blå Måndag fyller en del av det tomrummet vilket också märks på publiksiffrorna som bara ökar för varje år.
– Det har varit många fantastiska kvällar under åren och jag har känt att varje kväll har blivit något speciellt. Oftast så ses vi, trion och gästen, och repeterar på eftermiddagen vilket innebär att vi bara har en begränsad tid att göra ett program. Detta gör att det finns ett stort rum för oplanerade, spontana händelser vilket publiken märker och gör att dom upplever det lika spännande som vi på scenen gör.
Vilket är ditt bästa minne från kvällarna på Solidenscenen?
– Jag kommer ihåg en kväll 1996, vi hade gjort en turné med Arne Domnérus Quartet och skulle avsluta veckan på Solliden. Arne sa att ni behöver inte vara på plats förrän strax innan vi skall spela för att det är ett amerikanskt high school-band som skall spela före oss. Men vi i trion åkte dit tidigare för att hinna äta innan och när vi skall ställa av oss våra instrument på scenen står Tower of Power där och gör ljudprov …
Vilken slags publik hoppas ni ska dyka upp i år?
– Publiken brukar vara väldigt blandad, vår förhoppning är att tillfredsställa både jazzlyssnarna och musikälskare i största allmänhet och det tycker jag vi har lyckats med. I publiken finns naturligtvis också många turister som gillar jazz och har läst på nätet om Blå Måndag-kvällarna. Det har verkligen byggts upp en ny publik, jag ser en tydlig tendens att det kommer en yngre publik för varje år, och många kommer fram efteråt och tycker det är helt otroligt att få höra jazz i denna miljö.
Vad ser du fram emot mest själv? Vilken är drömbokningen?
– I år kommer amerikanska saxofonisten Houston Person hit, en riktig legendar inom jazzen, och det känns verkligen speciellt att få kunna presentera honom på Blå Måndag. Jag vet inte om vi har någon drömbokning, vi tycker nog att vi hittat ett bra koncept med den fantastiska blandningen av artister som vi har.
– Genom åren har vi haft gäster som Scott Hamilton, Bengt Hallberg, Harry Allen, Jan Lundgren, Lisa Nilsson, Karin Krog, Charlie Norman, Sinne Eeg, Jesper Thilo, Jan Allan, Bernt Rosengren, Knut Risnæs, Warren Vaché med flera. Många har hört av sig efteråt och varit helt överväldigade över att få spela jazz inför en så stor publik med utsikt över hela Stockholm. Och visst, det är helt klart något unikt med jazzkvällarna – att lyssna på jazz en varm sommarkväll och ha utsikt över en av Europas vackraste städer är svårslaget!

Spelschema varje måndag:

17.00-19.00 Verandajazz på Gubbhyllan
19.00-20.00 Blå måndag på Sollidenscenen.
19.00-23.00 Skansens storband med Leif Kronlund på Galejan.

Medverkande: Amanda Ginsburg, Hans Backenroth, Ulf Wakenius, Isabella Lundgren, Hans Backenroth, Jocke Ekberg, Leo Lindberg Cæcilie Norby, Lars Danielsson, Claes Crona, Svante Thuresson, Johan Löfcrantz, Hans Andersson, Per Texas Johansson, Nils Landgren, Michael Wollny, Wolfgang Haffner, Georgi Fame, Amanda Zedgwick, Claes Crona, Houston Person, Jan Lundgren, Kristian Leth, Hans Backenroth och Monday Night BB.

Se på skansen.se/sv/jazzmåndag för detaljerat program.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.