Saxofonisten Björn Arkö årets J:son stipendiat

Text: Patrik Sandberg Foto: Reika Makita

 

J:son-stipendiet 2023 tilldelas saxofonisten, kompositören och arrangören Björn Arkö som blir den nionde stipendiaten i ordningen.

Motiveringen lyder: “J:son-stipendiet 2023 går till en instrumentalist och kompositör som med makalös energi och idérika vägval lyser upp och leder oss genom vindlande virtuosa musiklandskap. För en djup kunskap i jazztraditionen, parad med ett flödande driv att pröva och utveckla nya konstnärliga projekt.”

Björn Arkö. är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han 2018 tog en masterexamen i saxofon vid institutionen för jazz. Han är dessutom en av de främsta utövarna i Europa av instrumentet EWI (electric wind instrument). Arkös mångsidighet och nyfikenhet har gjort honom till en självklar solist i musikaliska sammanhang oavsett genrebeteckning. Bland de han har samarbetat med kan nämnas Dirty Loops, Lisa Nilsson, Ulf Wakenius, Dalasinfoniettan, Hawk on Flight och de japanska popartisterna Shunsuke Kiyokiba och Exile Atsushi.2017 släppte Arkö sitt debutalbum  Stating the obvious (Do Music) , medmusiker var Joel Lyssarides, Arvid Jullander och Karl-Henrik Ousbäck och fick överlag fina recensioner bl a i Orkesterjournalen. https://orkesterjournalen.com/skiva/%E2%99%A5-bjorn-arko-stating-the-obvious/

Vilken är din relation till Björns J:son Lindhs musik?

-Min första kontakt med J:son Lindhs musik var redan på högstadiet. Min storebror Erik introducerade mig då för plattan Earmeal av Janne Schaffer där J:son Lindh medverkar både som arrangör, keyboardist och flöjtist. Sedan dess har han varit en stor förebild både som genreöverskridande musiker och också som en konstnär som alltid sätter sin prägel på musiken oavsett vilket sammanhang han medverkar i. Att få associeras med en sådan gigant och stor konstnär som J:son Lindh är en stor ära.   

Du är ofta verksam i Japan?

-Jag har ambitionen att som långtgående projekt utöka min verksamhet att också innefatta Japan. Sedan något år har det börjat ta fart. I december förra året gjorde jag mitt första gig på den legendariska scenen Budokan. Det var en otrolig milstolpe, nästan surrealistiskt. Det har förstås underlättat att min fru är från Japan och att jag kan språket och kulturen. 

Hur ser agendan ut framåt ?

-Jag är precis klar med en turné med Hawk on Flight vilket har varit ett drömgig för fusionnörden i mig. Nästa sak på agendan är att åka till Okinawa med det svenska fusionbandet Subfive. Det blir nästan som en fortsättning på turnén med Hawk on Flight. Efter det hoppas jag att få tid att skriva material till min nästa skiva som förhoppningsvis kan spelas in nästa år. Jag skulle också vilja verka mer för fler samarbeten mellan svenska och japanska musiker.

Efter Björn J:son Lindhs bortgång 2013 instiftades en minnesfond. Fonden förvaltas av Musikerförbundet som sedan dess varje år delar ut J:son-stipendiet till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande i J:son Lindhs anda.

Stipendiet delas ut under Janne Schaffers och Lasse Åbergs konsert i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm den 9 december kl 15.00 och kl 19.00. I samband med utdelningen uppträder även stipendiaten Björn Arkö . https://www.biljettkiosken.se/julstamning

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser