Saxofonisten Ulf Andersson har avlidit

Text: Patrik Sandberg Foto: Christer Landergren (OJ-arkivet)

Ulf Andersson (1940-2023)

Mångsidiga saxofonisten, flöjtisten och klarinettisten Ulf Andersson har avlidit.  Han hör sedan början av 1960-talet  till  en av våra mer välkända och etablerade musikprofiler.

Första stora jobbet kom 1961 när Ulf Andersson kom med i Gugge Hedrenius Orkester där bland andra trumpetaren Idrees Sulieman ingick som kom att bli en viktig mentor.

I samma veva började Andersson arbeta med trombonisten Eje Thelin. 1962 blev kvintettens stora genombrott efter en längre turné i Polen. I bandet fanns Björn Alke på bas, Lars Sjösten på piano och Rune Carlsson på trummor. Musiken finns b.la dokumenterad på albumet Eje Thelin Quintet Jazz Jamboree 1962 Vol.2 (Muza). (på skivan är dock Sjösten ersatt av Göran Lindberg).

I en intervju i juninumret av OJ 1973 berättar Andersson:  – ”Vi spelade nästan varje kväll en hel månad i Polen, i stora konsertlokaler och för fullsatta hus. Det var fantastiskt att se vilket intresse det fanns för musiken, jazzmusiken som sådan. För vi kunde ju inte ha varit särskilt kända när vi kom! Eje Thelins kvintett var en av de viktigaste svenska jazzgrupperna under 1960-talet, en heltidsorkester som spelade över hela Europa. – Vi jobbade mycket medvetet, inte minst Eje som arbetade hårt för att fixa jobb. Inga musikaliska kompromisser. V i spelade den musik vi ville spela, gjorde bara konserter, och vi lyckades leva på det om än under ganska knappa förhållanden. Det var härligt att kunna spela tillsammans kontinuerligt. Att utvecklas är att lira ständigt. Man kan inte stå hemma i köket och öva sig till utveckling. Det måste ske i en grupp, och det måste finnas en publik. Att vi lyckades hålla på så länge som vi gjorde, berodde på att vi hade hela Europa som verksamhetsfält.”

Ulf Andersson medverkade även på Eje Thelins Gyllene Skivan vinnande album So Far (Columbia, 1963), Eje Thelin: At The German Jazz Festival (Metronome, 1964) och 1990 års Eje Thelin, Swedish Radio Jazz Group: Raggruppamento Me (Phono Suecia, 1991)

Han var även en flitig anlitad studiomusiker och medverkade på skivor med Radiojazzgruppen, Monica Zetterlund, Terje Rypdal, Arne Domnerus, Björn J:son Lindh, Gunnar Svensson, Rebop Kwaku Baah, Stockhom Jazz Orchestra, Ulf Adåker, Janne Schaffer,  Bob Brookmeyer, Lill Lindfors och Björn Skifs. Ulf Andersson medverkade även som frilansmusiker, bland annat i teateruppsättningar, i TV och film-produktioner

Under 1970-talet var han med och bildade gruppen Egba och turnerade med ABBA. Han har även turnerat världen runt med ABBA-showen med Waterloo. Under 1990-talet var han kapellmästare för Monica Zetterlund.  På 1990-talet drev han sin egen ensemble Ulf Andersson band och på 2020-talet  Ulf Andersson Quintet.

2007 tilldelades han Monica Zetterlund-stipendiet och 2016 Studioräven. Ulf Andersson har även undervisat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm,  Kommunala Musikinstitutet (KMI)  samt vid Musikhögskolan Ingesund.

2021 kom Ulf Andersson sista skiva ut Turdus Merula med sin kvintett Turdus Merula, utgiven på basisten Patrik Bomans bolag Pb7.

Ulf Andersson, blev 82 år och gick bort den 2 februari 2023.

Patrik Sandberg

Annonser

3 svar

  1. Uffe Andersson har såvitt vi vet inte undervisat på Stockholms Musikpedagogiska Institut, däremot på KMI dvs Kulturskolans Musikinstitut i Stockholm (se källhänvisning på Wikipedia – Bengt Haslum på uppdrag av SKAP. Den som skrev Wikipediatexten har nog förväxlat SMI med KMI.
    Ola Persson f d rektor och träblåslärare vid SMI, detta även kollat med nuvarande rektor Ian Plaude.

  2. KMI var egentligen förkortning av Kommunala Musikinstitutet, inte Kulturskolans Musikinstitut som Bengt Haslum skrev.
    KMI fanns innan Stockholms Kommunala Musikskola ändrade namn och verksamhet till Kulturskolan Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser