Storbandskrig i bästa harmoni

Den urnötta gimmicken med så kallade storbandskrig äger tydligen substans i att locka publik. På Konserthuset i Malmö har vi upplevt i två omgångar helt utsålda ”krig” mellan stilkontrasterna Gunhild Carlings 20/30-talsupplaga kontra trumslagaren Roger Bergs mera 40/50-talsanstrukna bigbands. Dessa så kallade jazziga ”krig” kan farligt pendla mellan ”hoppas på det bästa men frukta det värsta”.

Men man behövde aldrig ens snudda vid dessa tankar då ärevördiga Amiralens storband och amatörkollegan Z Big Band spände sina musikaliska muskler mot varandra. Speciellt med helgardering av gästsolisterna Nils Landgren och Victoria Tolstoy som var en av anledningaran till ett knökfullt konserthus med publik över livets middagshöjd.

Amiralens storband bildades 1971 av pianisten Stig Frölander som då knöt till sig musiker från Harry Arnolds och Leif Uvemarks orkestrar på Amiralen. Idag finns inte mindre än sex musiker kvar än idag: Bengt Håkansson, Tord Alemo, Gert Andersson, Bertil Palm, Sigge Goldmann och Bengt Jeppsson. Den senare  på altsax fanns även med i Arnolds Amiralenband under 50-talet och är den enda originalmedlemmen från den eran.

Då Frölander gick ur tiden 1971 tog Anders Åhlin över ledarskapet och sett till att bandets kvalitet fortfarande är hög trots en medelålder runt 60plus. Vilket ändå aldrig märks solistiskt som ensemblemässigt. Dessutom har man två yngre duktiga sångare i Christina Nordstrand och Petri Soikeli. Den senares version av Van Morrisons generationsmässigt uppdaterade ”Moon Dance” hörde till en av konserttopparna.

Nu delade man scen med Z Big Band vilka startade som Televerkets storband 1984. Men bytte till nuvarande Z Big Band efter bandets grundare, trumpetaren Bertil ”Z” Zettersköld, 80 år, som fortfarande spelar förste trumpet! Möjligen kan för många skämt om ”Ring så spelar vi” haft en viss påverkan.

Under ledaren Martin Lavröd (bland annat flöjt) lät det rejält ”Battle Royal”-präktigt i en gemensam ”Stand by” ihop med Amiralens storband. Ja, det var verkligen”Thou swell” som Christina Nordstrand inledde i oblyg Ella-påverkan.

Bandets repertoarer låg i 50/60-talssnittet med idel nostalgiska pärlor och utmaningar som Quincy Jones ”Stockholm Sweetnin’´” där man vågade sig på det orkestrerade klassiska Clifford Brown-solot utan att ”stå på näsan”. Det gjorde heller inte Z-bandet i det sällan spelade men spännande ledmotivet ur tv-serien ”Frazier” från 70-talet som de behärskade med den äran, och med sin hörvärde spelglade tenorist Pekka Skogsberg berättigat ofta i elden.

När Nils Landgren tog sats med sin vinröda trombone stannade tiden nästan upp och man kan självklart botanisera med alla upptänkliga superlativvinklingar.  Det gällde allt från att be publiken hålla en given ton på vilken han sedan improviserade hemlandskapsbördiga ”Ack Värmeland du sköna” till att plocka isär alla delar på sitt instrument och ändå lira.

En upplevelse som kunde tenderat till cirkus men i Nisses goda smak blev en oförglömlig upplevelse. Liksom alla solon ihop med Malmöbanden i till exempel ”The midnight sun never sets” helt i klass med Arne Domnerus historiska tolkning. Här redovisade Amiralenbandet även sin klass i att nyansera med pondus och känsla i att ljudmässigt låta som ett smörgåsbord av decennier i härlig symbios med med sina egna erfarenheter.

Vilket även gäller i allra högsta grad ”Malmös” Victoria (Tolstoy) som i närheten av Nisse Landgrens kända nasala sång-och trombonespel kom till sin rätt i ”Baby you got what it takes”.
Och lyfte även sångaren Petri Soikeli till ”what it takes” han nog aldrig varit med om i Sinatraduetten ”All the way”.

Men självklart och inte oväntat satte hon kvällens punkt och utropstecken med svängigt berörande ”I´ve just found out about love”. Den ”kärleksupplevelsen” delade vid alla med henne, och däri låg  konsertens framgång med att satsa på två trumfess i sång och instrument  (som Victoria och Nisse), och inse att ”ensamma är man minst av allt starka” i en konsert på tre timmar med nostalgiska förtecken. Sen må man vara hur ”världsberömda” i hemstaden som helst.

 
Christer Nilsson

Malmö konserthus den 10 mars

Storbandskrig mellan Amiralens och Z Big Bands samt Nils Landgren och Victoria Tolstoy
 
 

Annonser
Annonser