4 Wheel Drive tog ut svängarna ordentligt

Foto: Marcus Fägersten

4 Wheel Drive
Ystad Sweden Jazz Festival, Ystads Teater, 31 juli 2019.

Basisten och cellisten Lars Danielsson, trombonisten och sångaren Nils Landgren och tyska pianisten Michael Wollny samt slagverkaren Wolfgang Haffner bildar tillsammans kvartetten 4 Wheel Drive. Dessa meriterade musikers vägar har korsats många gånger i flera olika sammanhang – Haffner som tidigare trummis med Landgrens Funk Unit, Danielsson som fast medlem i Haffners duo, Landgren och Wollny som duo – men det är alltså nu i denna bandkonstellation som alla fyra arbetar tillsammans för första gången. I våras släppte gruppen sitt självbetitlade debutalbum på ACT, etiketten som samtliga i bandet också släppt flera album i eget namn på.

Materialet som framförs på ett utsålt Ystads Teater baseras helt på den nya skivan. I kvartetten jobbar alla fyra med lika villkor, både som solister och som lagspelare. God kommunikation, starkt kollektivt fokus men även personlig, individuell färgning är ledord. Alla i kvartetten bidrar med var sin komposition, övrigt material som framförs är personliga favoritlåtar av popartister som Genesis, Billy Joel, Sting och Beatles, som omarbetats i jazziga arrangemang av bandet.

Live tar man ut svängarna betydligt mer än på det perfektionistiska albumet och det är tydligt att låtvalet baserats delvis på associationer till musikernas respektive instrument. Paul McCartneys Lady Madonna framförs i en cool instrumental oortodox version som ger mersmak. Landgrens sofistikerade röst funkar bra i en själfull tolkning av Stings Shadows In The Rain, Haffners medelhavsbrisiga komposition Lobito är njutbar men mest minnesvärd blir dock Lars Danielssons temperaturhöjande, fusionproggiga 4WH. Låten blir en böljande rytmisk klangfest där samspelet är närmast symbiotiskt och alla i bandet får stretcha ut i läckra solon. Danielsson är makalös från start till mål med sin osvikliga tajming, resonans, intonation och puls.

Självklart visar alla i den stjärnstarka kombon upp stor känslighet och teknisk briljans men den allra starkast lysande stjärnan är utan tvekan kvartettens yngsta medlem, den 41-årige innovativa pianisten Michael Wollny. Han levererar flera briljanta solon och oväntade, kraftfulla ackord och gör musiken mer obunden. Han visar upp sitt breda spektrum av influenser från pianister som Erroll Garner och Don Pullen till klassiska tonsättare som Johann Sebastian Bach och Edgar Varèse. Vid flera tillfällen nyttjar han effektfullt den preparerade flygeln, såsom i sitt eget polyrytmiska alster Polygon.

4 Wheel Drive är som en högpresterande motor med högoktanig jazz som bränsle. Genuint och lyhört samspel, lekfullt framfört av fyra starka profiler.

Patrik Sandberg​

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser