ComeTogetehr 3

50 years ago today – Come Together firade Beatles

 

Ibland sätter sig musiken över alla gränser, tider och genrer. Så var fallet i går då en synnerligen lyckad musikproduktion mötte sin publik för allra första gången.

 Det var med andra ord premiär för Musik i Syd-produktionen Come Together vars tema var the Beatles och det faktum att det just nu på dagen var 50 år sedan dessa Liverpoolikoner besökte Sverige för första gången. Och det kan man ju fira för fenomenet the Beatles var utan tvekan en av vår tids största pop- och musikhändelse, alla kategorier.

ComeTogetehr 3

För att understryka detta har Come Together låtit artister från både jazz, pop och den klassiska världen tolka the Beatles på sitt sätt och i sköna arrangemang signerade Christopher Nobin. Varför man valt just dessa mycket namnkunniga artister vet jag inte men alla har vi ju någon sorts relation till de fantastiska låtar som Lennon, McCartney & Co begåvat oss med.

Jag tycker inte det är så överdrivet om man säger att Beatles musik är i gott sällskap med Gershwin, Porter och Rodgers och andra som skrev sin tids poplåtar.

Jag måste erkänna att jag inte hade gjort min läxa inför den här kvällen då jag trodde att det var en jazzkonsert jag skulle gå på. Så var det inte även om jag under konsertens gång fick höra en och annan improvisation. Från Jan Lundgren förstås, med kul stridepiano och överraskande nog också från Pernilla Andersson som i extranumret All we need is love bjöd på ett inte oävet jazzvisslande.

ComeTogetehr 4

Pernilla skönsjöng naturligtvis också och spelade piano därtill. Nils Landgren hör till de artister man kan sätta in i vilket sammanhang som helst och det blir alltid bra. Landgren har en röst som påminner om Paul Simons och spelar trombon som bara Nils Landgren kan.

Göran Söllscher, som ju tidigare tolkat Beatles på platta, visade oss också denna kväll hur man spelar poplåtar på klassisk gitarr.

Kvällens stora överraskning var annars stråkkvartetten Kroger. Må vi snart få höra mer av dessa ibland riktigt svängiga stråkförare. Gärna i sällskap med någon utstickande jazzblåsare!

Come Togethers åtta artister och mellanprataren och Beatleskännaren Staffan Olander fyllde Palladium till sista plats och fick de översvallande ovationer de förtjänade.

Text & bild: Stig Linderoth

COME TOGETHER

Palladium, Malmö den 23 oktober 2013

Pernilla Andersson voc, p, Nils Landgren tb, Jan Lundgren p, Göran Söllscher g, Alexander Öllgaard vln, Maj Kullberg Öllgaard vln, Katia Stodtmeier vln, Johan Theorin clo

ComeTogetehr 1

 

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(54880) [1]=> int(54787) [2]=> int(51323) [3]=> int(54790) [4]=> int(50803) [5]=> int(54731) [6]=> int(54382) [7]=> int(54968) [8]=> int(54566) [9]=> int(54735) [10]=> int(55149) }