024

Afro i fokus för Sofi Hellborg

024

Det var trångt och trivsamt på Mejeriet denna lördagseftermiddag då den andra av den förra lördagen sjösatta nysatsningen Plektrum ägde rum. Kul att man nu dammat av namnet Plektrum som ju i flera decennier stått för jazzklubbsaktiviteterna i lärdomsstaden Lund.

 

Nu fattar jag förstås inte direkt vad som skiljer nya Plektrum från de många jazzbruncher som tidigare ägde rum på Mejeriet. Hur som, det viktigaste är ju att det hela kör vidare.

Ingen blir profet i sin egen hemstad brukar det sägas. Detta gäller inte Sofi Hellborg, saxofonist och bördig från Lund. Sofi har en stor publik och den fanns på plats liksom den stora vänskapskretsen och förstås familjen.

Vi fick i dag höra Sofi med ett nytt band, Hellskotta (skall tydas Hell/Skott ). Sofi har ju sen gammalt gjort sig ett namn på att sätta afrikansk musik i högsätet och att blanda friskt de många afrorytmer som finns att tillgå, t ex afro-beat, afro-funk och high life. Resultatet har alltid blivit en högst dansant musik. Hellskotta har ett lite annorlunda utspel, för blåsarna mer jazzigt kan man säga. För kompet gäller tung och potent funk på hög volym.

Hellskotta dansar man inte till trots att Sofi flera gånger försökte få publiken på fötter. Strunt nu i det, det var ju för Sofi skull vi hade kommit.

Jag tycker om hennes ton och hennes fraseringar, ibland lite svajande och minnande om österländsk musik. Jag hör gillande på när hon låter Sofish som Dudu Pukwana eller som när Abdullah Ibrahim fattar saxen. Sofi förtalde så historien om när hon som 20-åring mötte James Blood Ulmer och talade om för honom att han påminde om ett troll. Detta möte resulterade så småningom i Sofis Bloody Ulmer.

021

Som en hyllning till ”Blood”  tog Erik Skott nu ett stort kliv framåt och bjöd på flera Ulmerinspirerade korus. Avslutar konserten gör Robert Fuchs med utmanande elbasspel ”så fingrarna blöder” i Rob The Bob.

Jo, vi fick ett extranummer, Tweeda, att i sakta mak vandra hem till.

Text & foto: Stig Linderoth

Plektrum, Mejeriet i Lund den 19 oktober 2013

Sofi Hellborg as, ss, voc

Andreas Baw tr

Robert Fuchs elb

Göran Abelli tb

Erik Skott g

Annonser
Annonser