Ambrose Akinmusire och NBB i storstilat samarbete

Text: Ulf Thelander Foto: Patrik Sandberg

Ambrose Akinmusire & Norrbotten Big Band, Fasching 19 november 2023.

Trumpetaren Ambrose Akinmusire är en  ytterst personlig musiker som sedan debuten  2008 släppt en handfull profilerade skivor, där han omsorgsfullt och på sitt eget vis botaniserar i och kring den svarta musikens olika aspekter och uttryck. Saxofonisten Steve Coleman har varit en tidig inspiratör och mentor för Akinmusire. Detta märks tydligt på hans både öppna och djuplodande förhållningsätt som kompositör och instrumentalist, där han ofta rör sig vid sidan av de givna vägvalen.

På senare år har han också inlett olika samarbeten med såväl rapartister som i mer konstmusikaliska sammanhang. Då Akinmusire fick möjlighet att inleda ett arbete med Norrbotten Big Band, NBB som Composer in Residence 2023 fanns det ingen större tvekan, tvärtom såg han möjligheter att utveckla och exponera den egna musiken i ett nytt sammanhang. NBB är ju ett storband av världsklass med gott rykte i USA bl.a och känt för sina breda och originella samarbeten utanför de traditionella storbandsramarna.

Akinmusires kompositioner är fyllda av detaljer och finesser, kräver koncentration och tålamod och ger rika möjligheter för både solister och bandets olika sektioner att sätta en personliga prägel på utfallen. Merparten av materialet är inte rätlinjigt och saknar mestadels den ”ösighet rakt fram” som karakteriserar många storbandsarrangemang. Tvärtom är det mer cirkulära upplägg, där bandet jobbar i sidled med pauseringar inom och mellan sektionerna, tempot är mestadels lugnt, inlyssnande,ibland avvaktande med mycket modala inslag. Akinmusire är också tämligen återhållen som solist och hans solon rör sig i de lägre registren med mycket luftigt spel, trevande, sökande stundtals imploderande och kontrasterande visavi övriga solister. Och soloinsatserna i detta högkompetenta band är många, varierande och med precis timing. Bara för att nämna några så gör pianisten Britta Virves en stark insats både i egna porlande solon och som primärt understöd till Akinmusires bräckliga solospel. Basisten Petter Olofsson har en viktig roll både som ankare och som lyrisk solist. De alltid eminente nestorn Håkan Broström satte tydliga avtryck både på alt- och sopransax samt tenorsaxofonisten Robert Nordmark som fick tillfällen att blixtra och gjorde kvällens mest expressiva solo. Alla solon till trots så är det ändå helheten som skapar det bestående intrycket.

I programbladet beskriver Ambrose Akinmusire att hans mål har varit att ”skapa något som gjorde att bandet kom närmare varandra och växte”, en ambition som han lyckats väl med under det långa set som konserten gavs. Joakim Milder NBB:s ledare som distinkt höll samman helheten beskrev samarbetet som ”katalytiskt”, ett begrepp som väl passar in på konsertupplevelsen för mig och säkert flera andra denna välbesökta söndagskväll på Fasching.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(51323) [1]=> int(54325) [2]=> int(54305) [3]=> int(50803) [4]=> int(54321) [5]=> int(54013) [6]=> int(54209) [7]=> int(54329) [8]=> int(54382) [9]=> int(54353) }