SeanNowell

Amerikansk-svenskt jazzmöte på Metropol

SeanNowell

Öbacka Jazz i Härnösand har startat våren med ett variationsrikt och intressant program. Lokalen är som vanligt anrika Metropol. I onsdags gästade den amerikanske tenorsaxofonisten Sean Nowell klubben med en kvintett med musiker från Staterna, Sean själv och Joe Abba samt från Sverige, Fredrik Olsson, Leo Lindberg och Lars Ekman.

Innan Nowells kvintett intog scenen spelade gruppen Spunk från Birka folkhögskola, ett ungt band som framförde såväl egna som traditionella låtar.

Under första set spelade Sean Nowells kvintett melodiskt med en blandning av eget material och klassiker som Summertime. Förutom Sean själv klev den unge pianisten Leo Lindberg fram och lät publiken få lyssna till sitt fina pianospel, särskilt i Shahazaraz från Nowells cd Fireworks.

I inledningen av andra set berättade Joe Abba att han och Fredrik studerat tillsammans. För ett par år sedan hade Fredrik ringt sin gamle skolkamrat när han var i New York och berättat att han hade en ung pianist med sig, Leo. Därefter har bandet spelat i såväl New York som i vårt land. För närvarande är det ute på en kortare turné. Under hela konserten spelade Fredrik också en sammanhållande roll i bandet via sitt säkra och vackra anslag på sin gitarr, i såväl komp som solon.

Under andra set spelade kvintetten åter ett blandat låtval och nu klev Joe Abba aktivt fram och spelade ett par mycket uppskattade trumsolon. Ett av låtvalen kom också att bli en av Abbas egna kompositioner, Walking the path, ett lågmäld och rytmiskt stycke. I slutet av konserten bjöd Sean upp den unge trumpetaren, Robin Backgård från Spunk på scenen och båda trivdes med att tillsammans utgöra en liten blåssektion. Publiken uppskattade bandet som avslutade en fin jazzafton på Metropol med In a Sentimental Mood.

Text Anders Olofsson
Bild Regina Engström-Olofsson 

Metropol, 8 februari

Sean Novell Quintet

Sean Nowell tenorsax

Joe Abba trummor

Fredrik Olsson gitarr

Leo Lindberg piano

Lars Ekman bas.

Annonser
Annonser