Amiralen_fotoKennethSvensson

Amiralen jubilerade med sväng och nostalgi

Amiralen_fotoKennethSvensson

”Amiralens storband – alltid en takt före!” Så annonserade Malmös kanske käraste dans- och storbands förre trumpetare Olle Nilsson ständigt det 40-årsjubilerande bandet, med det karakteristiska tillägget: ”Vilken tonart? Skit i det – se bara till att det svänger!”


Och det sistnämnda har jubilarerna genom åren inte haft några större problem med även om man idag ligger över 60-plus i besättningen. Men till jubileet på ett utsålt Palladium – med massor av åldrade tangokavaljerer och jitterbuggare med respektive från dåtida danskvällar på Amiralen – överträffade man sig själva. Trimmade till behärskad kollektiv utlevelse med massor av spelglad energi inspirerad av entusiastiske 20-årsjubilerande ledaren, altsaxofonisten Anders Åhlin, som bland annat gjorde en hedervärd soloinsats av The midnight sun never sets.

Men det fanns annat som imponerade. Inte minst av nytillskott som Thad Jones This bass was made for walking (med basisten Markus Anderberg  i fokus), gitarristen Lasse Lantz i The Buckethead Shuffle och bandets övertygande sångare, Petri Soikkeli i Van Morrisons fängslande Moondance, respektive Christina Nordstrand i Michael Jacksons hit Man in the mirror som uppvisade att hennes klass i bandet inte var som ett annat berörande nummer Once in a lifetime.

Säkert kände sig många i den i majoritet av grånade dansveteraner från Amiralen säkert sig mera hemma med de äldre numren, presenterade av ständige presentatören Jan Jolson Olsson, från de över 500 förekommande låtarna i repertoaren. Till exempel Gene Krupa-hiten Leave us leap, som framlidne förre ledaren, pianisten Stig Frölander, fordrade skulle spelas varje dans-och konsertkväll. Liksom en annan pärla från Arnold-epoken – Sunday med Radiobandet från 1958.

Den sistnämnda är för övrigt signatur till radioprogrammet Swingin’ Hamburg, som sänds varje söndag under sex timmar (!) med enbart jazz ur alla kategorier. Presenterat av Malmöbördige Bo Nyström som fanns på plats för att berömma och förära bandet ett diplom, samt bjuda in till konserter i Hamburg framöver där de idag genom hans radioserie blivit mycket populära.

Det är lätt att förstå sedan man upplevde till exempel veteranerna i saxsektionen (Björn Helander, Bengt Håkansson, Bengt Jeppsson, Sigge Goldmann) att insiktsfullt ge sig ut på ”djupt vatten” i Phil Woods sköna ballad Randi. Stundtals lät de som Nils Lindbergs slimmade Sax Galore-grupp!

Populär var minst sagt även en för bandet återkommande gäst, Ulf Johansson Werre. Traditionellt generös på att bjuda på det mesta – scatsång, vissling till congas, imponerande trombon- och pianoutspel. Det sistnämnda i en förbluffande styv utspelad hyllning till framlidne Oscar Peterson (For O.P. fans). Detta sedan han berättade att stå i valet och kvalet i att fortsätta med sina läkarstudier eller jazzen och valde det sistnämnda efter lyssning på Oscar P-plattor.

Det ska vi vara tacksamma för trots läkarbrist. Liksom för hans eminenta självklara trombonspel. Inte minst i gamla Fats Domino-hiten Blueberry Hill där Ulf berättade att han i Louisiana (där Fats levde) inte alls fann några blåbär. Men i väl i Lappland vilket föranledde till en hisnande skrattretande lappjojk. Ja, vad denne generöse spelman inte kan är svårt att sia om. Kanske steppdans, men det lovade han återkomma till Amiralens storbands 50-årsjubileum.

Missade ni till äventyrs denna svängigt lustfyllda över tre timmar långa jubileumsfest så kan det repareras framöver då hela härligheten blev inspelad för en eller kanske två kommande skivor.

 

Så – stand by!

Christer Nilsson

Amiralens storbands 40-årsjubileum på Palladium i Malmö den 26 februari.
Medverkande: Amiralens storband med sångarna Christina Nordstrand och Petri Soikkeli samt gästande Ulf Johansson Werre.

Fotnot: Om Amiralens Storband och dess historia berättas i OJ 1-11!

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54566) [2]=> int(54707) [3]=> int(50803) [4]=> int(54541) [5]=> int(54329) [6]=> int(54639) [7]=> int(54731) [8]=> int(54746) [9]=> int(54382) [10]=> int(51323) [11]=> int(54715) }