tolvanlasseseger

Avancerat Tolvan Big Band


Foto: Lasse Seger

Det är inte ofta man får vara med om ett uruppförande. Saxofonisten Cennet Jönssons nyskrivna svit Tarantula Suite tror jag är det första för mig.  Musik från Cennets penna  skulle också bli en nyhet för mig . Och Tolvan Big Band hade jag inte hört på evigheter.

Tolvan innehåller ju en lång rad, 18 stycken noga räknade, av åtminstone Skånes vassaste musiker. De flesta av dem gediget skolade och tekniskt brillianta. Tolvan Big Band är alltså ett big band med betoning på big i mer än ett avseende. Mina förväntningar var med andra ord ganska så stora inför denna konsert på Victoria i Malmö.

Så till verket. Tarantula Suite, döpt efter tarantulaspindeln med dess 8 ben, visade sig vara ett  mycket ambitiöst nutida orkesterverk. Cennet har skrivet en tät, harmoniskt avancerad och mycket rytmisk musik som kräver mycket av musikerna och också en hel del av lyssnarna,  för att inte tala om den utsände recensenten.

Jag upplever nu musik som jag tråkigt nog har lite svårt att ta till mig. Lite tung, kanske rentav bombastisk. Åtminstone i de avsnitt där slagverkaren Lennart Gruvstedt är i centrum. Trots massor av skickligt spelade ensemblepartier och dito kompinsatser saknar jag  musik att komma ihåg, att ta med hem. Men det beror säkert på att jag mer eller mindre är uppfödd på melodisk jazz baserad på kompositioner som blivit odödliga. Tarantula Suite innehåller inga inslag som jag minns nu när jag sitter och skriver dagen efter konserten. Och var blev glädjen av undrar jag.

Tyvärr blir antagligen också mycket av musikernas solobidrag lidande därför att det saknas inspirerande melodiunderlag.

Undantag finns, Ulf Holmströms fina altsaxsolo i avslutande Speranza. Ulf spelar lätt, ledigt och luftigt och melodiskt och med värme.

Cennet Jönssons sopranspel i samma Speranza, var en upplevelse i sig. Cennet behärskar detta instrument till fulländning. En visuell kick fick jag faktiskt av Cennets försök att som den värsta ormtjusare domptera noterna i partituret. Man kunde nästan se dom hoppa högt.

Sammantaget hade jag inte direkt tråkigt denna kväll. För tiden  gick fort, konserten var slut efter en och en halv timma non-stop.  Jag hoppas att man får tillfälle att framföra det här verket  fler gånger för lite finslipande här och där skulle inte skada.

Till slut,  kul att notera att några av bandmedlemmarna har varit med ända sen tiden då Tolvan Big Band hette En Tolva Skåne och spelade för fulla studenter på Akademiska Föreningen i Lund.

Nästan som Freddie Green hos Basie.

 

Tarantula Suite,

en svit i 8 delar av Cennet Jönsson

 Victoriateatern, Malmö 14 april 2009 Helge Albin, Ulf Holmström  as, fl  Inge Petersson  ts, bcl   Cennet Jönsson  ss, ts,bclBernt Sjunnesson  bs,fl  Anders Gustafsson, Christer Gustafsson, Roy Wall, Fredrik Davidsson, Peter Asplund  tpt flh  Vincent Nilsson, Olle Tull, Ola Åkerman, Ola NordqvistBjörn Hängsel  btrb, tuba  Jörgen Emborg  p,keyb  Patrik Albin  b Lennart Gruvstedt  dr

 

Annonser
Annonser