Både samtid och tradition ryms i Örjan Hultén Trio

Örjan Hultén Trio
BAS, Stockholm Jazz Festival, 14 oktober 2017.

Trummor–bas–sax, en spännande konstellation. Det var Sonny Rollins som började, han ville slippa ackordinstrument som han i bland upplevde stängde in honom. Och utan ackordinstrument kan musiken öppnas upp, fler toner blir möjliga att spela utan att det ”låter fel”. Den musikaliska rörelsen viks ned ovch blir mer horisontell, mer inställd på historieberättande än klangfull stämning.

Vissa musiker blir osäkra utan ackordinstrument, andra känner befrielse.

Men en sak är säker, man måste lyssna extra noga på varann när ackorden inte klingar. I Hulténs trio spelar tre skickliga och mogna musiker. De har spelat länge med varann och är trygga i situationen, öppna för vad som kan hända.

Augustson växlar mellan att spela beatet och hamna i friare samtal med Hultén. Ibland klämmer han i ett ackord som punkteffekt. Och Rundqvist vid sitt trumset är hela tiden inställd på att accentuera och kommentera vad som händer. Hela trumsetet talar.

Trion spelar mest original av Hultén och Augustson, ofta med teman och uppbyggnader som känns catchy. En låt av Hulten, Old Friend, New Friend är en hyllning till John och Alice Coltrane (Alice är den nya vännen). Man tar fasta på en del gester och licks som den sene Coltrane hade, men på ett kärleksfullt fritt sätt. Hultén har också stoppat in ett stick som den sene Trane aldrig skulle drömt om. Och visst finns det i Hulténs spel en doft, ett eko av John Coltrane, men inte vad det gäller uppbyggnaden av solon utan snarare den recitativa sidan, att få en melodi eller ett melodifragment att bära ut. Där var JC en oöverträffad mästare.

Det är kul att lyssna på Örjan Hultén. Han har hittat sin egen röst. Och han står inte och upprepar de licks och etyder som man lär sig på Ackis, ett fenomen som är alltför vanligt.

Sista låten i konserten handlade enligt Hultén om hur det känns när man får höra något som är så bra att man går i däck. Den kändes som en blinkning till jubilaren Thelonious Monk. Låten heter ibland April, april.

Örjan Hultén Trio har samtiden i hjärta och hjärna och en del tradition i kläderna.

Dick Idestam-Almquist

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser