HannahSvensson fotoMagnusKarlsson

Behagliga toner på Falkenbergs jazzdagar

HannahSvensson fotoMagnusKarlsson

I den halländska sommaridyllen frodas ett rikt musikliv. En hörnsten i över tjugo år har varit jazzdagarna. Kapellmästare är av hävd bygdens son Ewan Svensson med sitt Scofieldinfluerade sound och kompar gör basklippan Matz Nilsson och subtile batteristen Magnus Grahn.

 Husbandet och den anspråkslösa atmosfären har lockat många internationella storheter. Jag har njutit av framträdanden med Bob Berg, Art Farmer Johnny Griffin och Kenny Wheeler för att nämna några. I år var dock budgeten bantad och det var länge ovisst om man ens kunde genomföra arrangemanget.

Huvudproblemet var att ägarna till Värdshuset Hvitan hade försatts i konkurs med rättstvist och annat strul som följd. Uppskattningsvis kom sammanlagt femhundra personer de båda dagarna, vilket den lokala föreningen med tanke på det fina vädret inte var helt nöjda med. Däremot måste de ha glatts åt den positiva responsen.

Först ut var Sarah Riedel med egen trio som gjorde Astrid Lindgren på sitt lekfulla vis, ibland sjöng upphovsmannens dotter visorna i ett långsammare tempo än brukligt. Kul med alla frågor till barnen och en oväntad entré. Denna separata gratisföreställning där instrument och texter var i centrum passade alla oavsett ålder.

Håkan Broström gjorde ingen besviken med sin mix av standards som On Green Dolphin Street och egna sinnrika kompositioner. Efteråt fick jag helt apropå en avspänd pratstund med 58-åringen som verkade nöjd med spelningen.  

Den meriterade alt- och sopransaxofonisten har en raffinerad förmåga att framhäva det melodiska, vilket märktes inte minst i hans ljuvliga Frozen Marguerita. När han introducerade en ballad av Coltrane påtalade han konkurrens, som åtminstone störde oss i publiken. Vid en populär krog ett par stenkast bort lirade nämligen ett coverband med sådan volym att de tillfälligt överröstade spröda klanger från jazzmusikanter. Det enda jag vill efterlysa  handlar om sättningen. Hade en pianist varit med hade ännu mer sväng och tryck i harmonierna tillförts.

En sådan elegant showman (som bara någon enstaka gång tenderar att briljera för mycket) äntrade scen först i kvällens sista akt. Jan Lundgren flyter obehindrat in i de mest skilda sammanhang, lyssnar på omgivningen, lägger till sitt eget uttryckssätt och plötsligt infinner sig det ögonblickets magi vi lyssnare åtrår.

Jag har i färskt minne den fantastiska julturnén han gjorde 2012 med Rigmor, Georg W och Arild A. Denna gång lyfter han Sylvia Vrethammar till oanade höjder. Sylvia må ha uppträtt divigt i Så mycket bättre och röstresurserna är relativt begränsade. Ändå svänger det förnämligt när bandet hänger på, fast Sylvia är lite lynnig.

Efter några standards kommer hennes genombrottslåt Tycker om dig samt en stor portion med brasilianskt stuk. En ung vokalissa med frejdigt humör och utmärkt teknik är Hannah Svensson. Jag har tidigare hört henne tillsammans med pappa Ewans band, och nu framträder de på duo. Att bara gitarr kompar blir dock i längden lite enahanda.

Claes Janson förvaltar sin kapacitet väl och har på senare tid gett sig själv en ny utmaning som består i att tolka Stevie Wonder. Bäst sjunger han emellertid som så ofta förr sina örhängen. Hans kompanjon Bengan Jansson, mer hemmastadd på visfestivaler, var en bländande ny bekantskap för undertecknad. En dragspelare i världsklass helt enkelt.

Finalen tillägnades nyligen bortgångne Bengt Hallberg, ity att han själv skulle varit huvudattraktion. Oldtimern Jan Allan hade rekryterats att jämte geniet Jan Lundgren hylla den underfundige pianomästaren. Det berättades minnen och orkestern lirade innerligt. Samtliga musikanter visade sin vördnad genom att förmedla den extra tändning som annars bara är förunnat internationella gäster.

Som avslutning levererade Claes, Hannah och övriga en rörande version av What a wonderful world. Kanske var det i år mer mainstream än sedvanligt, å andra sidan bjöds vi på underbara musikanter som premierade smeksamma rytmiska låtar.

Mats Hallberg

PS Fler av Magnus Karlssons bilder från festivalen kan du se här:  https://jazz.falkenberg.net/jazzdagar/bilder.php

 

 

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54541) [2]=> int(54707) [3]=> int(54735) [4]=> int(54329) [5]=> int(54715) [6]=> int(54639) [7]=> int(54731) [8]=> int(54382) [9]=> int(54566) [10]=> int(54746) [11]=> int(51323) }