Bejublad återkomst för Sophisticated Ladies

[Best_Wordpress_Gallery id=”42″ gal_title=”Sophisticated Ladies”]

(Klicka någonstans på bilden ovan för att starta bildspelet.)

Sophisticated Ladies & Christina Dahl
Jazzklubben Stardust/Lunds Nation, Lund, 8 september 2017.

Den danska trion Sophisticated Ladies forcerar lätt gränskontrollerna och landar till publikens stora glädje för andra gången (senast 2001) hos Stardust, som sin vana trogen skummar grädden av dansk jazz. Annars är det magert för dansk jazz här i Lund och än värre är det i Malmö. Sophisticated Ladies är skivaktuella med Sophisticated Ladies Play Ellington och vi får även njuta av musik från albumet In Spirit. Konserten innehåller en god cocktail av låtar från deras mångåriga skattkista av jazzstandards – gruppen har funnits i 30 år.

Med sin varma Albert Ayler-impregnerade tenorsax visar Christina Dahl lysande talang och mångsidighet. Aylers Holy Family sitter som en smäck liksom Carla Bleys The Lord Is Listenin’ To Ya, Hallelujah!.

Trummisen Benita Haastrup bjuder på unik spelglädje, rik fantasi och uppfinningsrikedom i till exempel Ellington-numren Caravan och African Flower. Haastrup går ut bland publiken mitt under konserten och trummar på stolarna. Snacka om publikkontakt!

NHØP och Hugo Rasmussen har haft basisten Helle Marstrand som elev, vilket ingalunda alls är svårt att förstå. Hon har verkligen glimtar i bägge ögonvrårna i till exempel Nobody Knows the Trouble I’ve Seen och Chaplins Smile. Pianisten Marie-Louise Schmith har rätt känsla för ellingtonsk klangfärg, vilket hörs tydligt i bland annat Take the A-train, Very Special och Hard Way. Jag hoppas att Sophisticated Ladies och Christina Dahl snart kommer tillbaks. Det får inte dröja 16 år i alla fall …

Text: Lasse Seger
Foto: Caritha Esberk och Lasse Seger

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser