Bengtson & Algotsson tolkade psalmer, folkvisor och standards

Foto: Dan Backman

Margareta Bengtson & Mathias Algotsson
Mornington Live, Stockholm Jazz Festival, 8 oktober 2017.

Psalmerna och folkvisorna ackompanjeras av pysande kaffemaskiner, klirrande porslin och ankommande hotellgäster när duon Margareta Bengtson och Mathias Algotsson framträder i Hotel Morningtons lobby.
Det är inte så störande som det kanske verkar, men en lobby är kanske inte optimalt för denna lika finstämda som uppsluppna duo.

Det är releasespelning för Sorgen och glädjen, ett album med duons tolkningar av psalmer och folkvisor. Vi får några fina exempel på detta, bland annat den vackra psalmen Det finns en väg till himmelen. Duon tolkar Bo Setterlinds troskyldiga text, till en folkmelodi upptecknad i Sköldinge, lika känsligt som personligt.

Bengtson & Algotsson har förvisso inte bara mer eller mindre jazzifierade psalmer och folkvisor på sin repertoar. De är både ypperliga tolkare av den amerikanska sångboken och denna kväll bjuds några exempel på detta, både på originalspråket och i svensk översättning av Hasse & Tage.

Den charmiga När Charlie är född (One Morning in May av Hoagy Carmichael och Mitchell Parish) görs lysande och pryds dessutom med ett fenomenalt pianosolo av Mathias Algotsson. Med lite ragtime-feeling vrider och vänder han ut och in på den underbara melodin.
My Favourite Things och Come Rain or Shine är andra standards som duon leker med men allra bäst är ändå As You Are, en utsökt jazzballad av Nils Lindberg med text av Red Mitchell. Margareta Bengtson framför den lika elegant som hon lättsamt lotsar oss mellan de olikartade sångerna.

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser