Berörande och variationsrikt med Hawkins och Ogura på Fylkingen

Foto: Lars Jönsson

Alexander Hawkins & Miharu Ogura, Monopiano, Fylkingen, Stockholm Jazz Festival den 23-24 oktober 2021.

Allt Alexander Hawkins rör vid blir likt Midas till guld. Det vet den som var i Umeå i fjol och såg en av festivalens bästa konserter eller som hört hans mästerliga plattor Shards and Constellations och Togetherness Music (se Jazz 2 # 2021). Part kompositör och improvisatör, part klassisk pianist och organist, part friformare och världsmusiker är han lika hemma med Louis Moholo och Anthony Braxton som med Sofia Jernberg och Susana Santos Silva.
På Fylkingens intima auditorium ser han till att få ut maximalt av Yamahaflygeln: med hjälp av magneter, som även blir vikter, på vissa strängar eller stränggrupper får han ett enda piano att låta än som en javanesisk gamelanorkester, än en drone-DJ, än ett gammalt swingband, än som Messiaen i Trinitékyrkan. Samtidigt som han skapar borduner och orgelpunkter med ett hårt anslag på vissa tangenter tar han ut ackord och harmonier på andra. Hawkins behandling av pianot ger fog för uttrycket ”en orkester i miniatyr”. Han citerar standards och andra kompositörer hejvilt för att strax bryta ned citatet i mindre beståndsdelar så att det antingen får en förstorad eller förminskad, i vart fall förvrängd prägel. I så mån dekonstruerar han det citerade stycket – en blues, en rag, en bop, en etyd, en sonat, en fantasia – i Derridas anda. Hawkins har gyllene beröring.

Foto: Lars Jönsson

Nämnas måste också 25-åriga Miharu Ogura som dagen efter spelade Karlheinz Stockhausens svårbemästrade – inte en ton är den andra lik – och ack så sällan framförda Klavierstücke I-XI med bravur. Var ”målning”, som Stockhausen kallat dem, varar mellan 30 sekunder och 30 minuter och det var väl – rätta mig om jag har fel – första gången den gavs i Sverige. Till David Tudors legendariska inspelningar kan nu läggas Oguras – för förhoppningsvis spelar hon snart in dem. Aregato.

Rikard Rehnbergh

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser