RuneCarlssonBB_1

Big Band & Boule: Rune Carlssons storband på tapaskrog med boulevänner

RuneCarlssonBB_1

Då och då dyker delar av vårt lands jazzelit upp på mer udda spelställen. Som exempelvis när trumslagaren och i det här fallet jazzvokalisten Rune Carlsson serverar härlig storbandsjazz på en tapaskrog som även rymmer boulebanor. Stället ligger strax bakom Globen i vad som av tradition kallas slakthusområdet och heter helt logiskt Boule & Tapas.

Otvungen stämning, tapasmat och klirrande ölsejdlar samt blandad publik bestående av trogna jazzvänner och bouleentusiaster. När trumslagaren Janne Kullhammar dunsar med högerfoten på bastrumman på ett mysko ställe i en låt, ja då visar det sig att det är ett bouleklot som dimper ner i andra änden av den ganska så vidsträckta lokalen. Eller var det månne en hipp boulespelare som bjöd på en maxad synkop?

Rune Carlssons entusiasm för bra jazz med rötter i den bördiga bebopmyllan har i alla händelser aldrig mattats. Med ett frustande 16-mannaband i ryggen greppar han sångmikrofonen och är strax inne i ett intensivt vokalt engagemang, där varje stavelse i sångtexten får en kärleksfull och sublim hantering. Det märks att Rune älskar att sjunga, även om de flesta av oss känner honom som en av landets genom tiderna främsta trumslagare.
Storbandet har en blandad besättning av kända och mindre bekanta instrumentalister. Blott en kvinna bland alla gentlemän; Cecilia Wennerström med sin barytonsaxofon. Sissi eldar rejält i sina soloinsatser och bakom henne i orkestern lägger hennes livskamrat Sven Larsson ut en trygg tonmatta med sin bastrombon. Bland solisterna i övrigt är det främst trumpetaren Johan Setterlind som firar triumfer.

Det mest hjärtknipande med detta musikaliska kalas är nog ändå repertoaren. Idel klassiska melodier som It´s only a papermoon, Everytime we say goodbye och When sunny gets blue, varvat med alster från svenska skrivarpennor som Nisse Sandström, Bernt Rosengren och Lasse Sjösten. Härligt skrivna arrangemang där de olika instrumentgrupperna tillåts formulera sköna klanger och melodilinjer som i slutänden ingår i öm förening med det övriga bandet.

Stor final på höstsäsongens storbandskalas på restaurangen Boule & Tapas blir det den 4 december. Denna lördagkväll är betitlad Jul-Jazz-Jamboree och innehåller förutom Rune Carlssons Big Band även en tiomannagrupp ledd av rörblåsaren Rune Stålspets med sångfågeln Tessan Milveden, förutom en mindre grupp med legender som Bernt Rosengren och Kenneth Arnström. Härligt tapasjulbord erbjuds även.
När OJ besökte Boule & Tapas den 2 november berättade Rune Carlsson om den kommande finalkvällen. Något extra inför stundande julhelg skulle det bli. Med ett jättestort leende tillägger Rune Carlsson att sedan kom han på att just den kvällen råkar han fylla 70 år…

Osökt tillfälle att pricka in ett storbandskalas och en födelsedagsfest på en och samma gång!

Text Leif Domnérus
Foto Nilla Domnérus

Retaurang Boule & Tapas 2 november 2010
Rune Carlssons Storband

RuneCarlssonBB_2

Annonser
Annonser