Bitches_brew

Bitches Brew Revisited på San Francisco Jazz Festival

Bitches_brew

Ett intressant fenomen i tiden är rekonstruktioner av viktiga konserter – och ibland av oviktiga. Inom rockmusiken finns coverband som lever på att framföra andras skivor eller konserter: samma låtar, samma ordning, men bara om man har tur gör de någonting med musiken. Och samma fenomen finns inom jazzen, som med Miles Davis BItches Brew.  Det är inte fel tänkt, om man inte bara strävar efter att rekonstruera, utan också vill aktualisera, pröva musikens angelägenhet idag – och det borde vara svårt att hitta en bättre prövosten än Bitches Brew.  Den grupp som prövar experimentet heter också Bitches Brew Revisited.

Det börjar med en vacker gest: DJ Logic spelar Miles Davis Bitches Brew på sina skivspelare, musiken är helt igenkännbar samtidigt som han sakta börjar rubba den. Signalen är dubbel: att man både respekterar förebilden, och försöker förnya den.

Men riktigt lyckad blir ändå inte konserten. Bandet, anfört av trumpetaren Graham Haynes, reproducerar inte bara Davis musik, utan också mycket av attityden. Bandet bildar en cirkel, musikerna ignorerar publikens närvaro, Haynes vänder på känt manér publiken ryggen för att dirigera bandet. Och nästan lika kontaktlös tenderar musiken att bli. Tråkig, helt enkelt.

Ändå pulserar den som den ska, en andning som hävs och flämtar, en kropp som pulserar. Men den fysiska attacken motsvaras inte riktigt av någon estetisk energi: man får inte riktigt fatt i musiken, kan inte riktigt få den att lämna scenrummet. Den stannar där på scenen, och den stora publiken intar en närmast iakttagande hållning. Gitarristen James ”Blood” Ulmer har några fina inpass, annars är det egentligen bara den makalösa trumslagaren Cindy Blackman som fyller rummet med liv: hennes spel är exakt, stenhårt, och ändå elegant varierat.

I glimtar gör man alltså musiken närvarande. Men man påvisar kanske också, och utan att riktigt mena det, att denna hårt pumpande musik i själva verket var djupt inåtvänd.

Ulf Olsson

Bitches Brew Revisited
San Francisco Jazz Festival, Palace of Fine Arts,
29 oktober 2010

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54305) [2]=> int(54382) [3]=> int(54329) [4]=> int(54353) [5]=> int(54209) [6]=> int(54013) [7]=> int(51323) [8]=> int(54541) [9]=> int(54325) }