Björkologi jazzade upp Björks låtskatt

Foto: Anders Olofsson

Björkologi
Metropol/Öbacka Jazz & Blues, Härnösand, 30 november 2016.

Anna Greta Sigurdardottir. Foto: Anders Olofsson

Björkologi är ett projekt som sångerskan Stina Augustdottir och pianisten Anna Greta Sigurdardottir skapade 2015. Då turnerade de framgångsrikt hemma på Island. Projektet baseras på den världsberömda artisten Björks låtskatt som hon skapat under närmare 40 år, en lång framgångssaga mot bakgrund av att hon inte är mer än drygt 50. Under 2016 turnerade Stina och Anna Greta med sitt projekt i Sverige. Björks låtar har arrangeras om och anpassats till jazzens formspråk och det på ett mycket framgångsrikt sätt. Stina har en varierad röst med en klang som passar väl till Björks originella melodier. På scenen höll hon ihop hela konserten med öppen kommunikation mellan bandets medlemmar och publik. Sigurdardottirs sirliga fingerspel tillsammans med hennes intensiva komp på pianot skapade en mytisk grundton där bas och trummor backade upp och bidrog till bandets musikaliska identitet.

Den unge välutbildade gotlänningen Josef Karnebäck trakterade basen rytmiskt och följsamt och i ett par solon visade han virtuos förmåga. Bandets trummis Sebastian Ågren är ingen renodlad jazztrummis men gillar friheten i jazz och hans förmåga att driva rytm och tempo under aftonen imponerande, inte minst i de latinoinspirerade styckena – vilket sväng! Max Schultz är en av landets bästa jazzgitarrister vilket han även visade under konserten. Välavvägt mellan sugande komp och melodiska solon, särskilt i andra set, till exempel i låten Isobel där kommunikationen med pianisten Anna Greta Sigurdardottir gnistrade till. Andra låtar värda att nämna är Earth Intruder och den isländska jazzlåten Lilla speleman. Publiken på Metropol fick kanske lyssna till hösten bästa konsert på Metropol och ovationerna var många, allt från stående applåder till uppmuntrande busvisslingar. Neonslingorna runt scenen tändes åtskilliga gånger under kvällen och musikerna, de log gillande.

Text och Bild: Anders Olofsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54329) [1]=> int(54382) [2]=> int(54305) [3]=> int(54541) [4]=> int(54013) [5]=> int(50803) [6]=> int(54325) [7]=> int(54209) [8]=> int(54353) [9]=> int(51323) }