081

Blå Måndagar på Skansen – Gott & blandat med Svante Thuresson

081

Friluftsmuséet Skansens sommarsatsning på utomhusjazz med varumärket Blå Måndag är en mångårig och välförankrad tradition. I år dessutom försedd med ett genidrag i form av en rutinerad Master of Ceremonies. Svante Thuresson har axlat rollen som MC, vilket betyder att han varje måndag fram till den 18 augusti välkomnar såväl musikanter som publik till synkoperad gemenskap på Sollidenscenen.

Många jazzmusiker är mindre skickliga när det gäller att presentera sin musik, mellansnacket saknar ofta tillräcklig substans. Svante Thuresson är både cool och hip och känner jazzen från insidan; en perfekt MC med andra ord.

Självklart agerar Svante även crooner och bjussar på sin genuint svängiga sångförmåga; etablerad redan i slutet av 1950-talet på ärevördiga Danspalatset National, när Svante tog steget från trumpallen fram till sångmicken. Att de tuffa musikerkompisarna på Nalen tyckte det var en smula corny att ställa sig och sjunga, det bekymrade inte Svante det minsta. Han gillade vad han gjorde och helt uppenbart fick han publiken med sig. Så här långt har förhållandet varat ett drygt halvsekel…

001

Under en lycklig period på 1960-talet samarbetade de båda underhållningsproffsen Hasse Alfredson och Tage Danielsson med de unikt musikantiska Monica Zetterlund och Toots Thielemans. Toots skrev en enkel valstrudelutt och kallade den Bluette. Tage förnam känslan av blues och la till ett s; Bluesette. Varpå Hasse och Tage tillsammans skrev en text som kom att heta Bedårande Sommarvals, en perfekt feature för Monica Zetterlund.

Måndagen den 7 juli på Sollidenscenen, under en klarblå himmel, inleder Svante Thuresson aftonen med den bedårande sommarvalsen, perfekt uppbackad av Mathias Algotssons Trio. Tillsammans med basisten Svante Söderquist och trumslagaren Calle Rasmusson levererar den briljante pianisten därpå en härligt suggestiv och bluesig version av Edvard Perssons landsplåga Jag har bott vid en landsväg.

068

Efter att trion även botaniserat i norsk folkvisa är det dags att välkomna ett artistpar som utvecklat ett närmast telepatiskt samarbete – Viktoria Tolstoy och Jacob Karlzon. Deras senaste cd-projekt är betitlat A Moment of Now. Långt från etablerade amerikanska jazzstandards har Viktoria och Jacob vaskat fram ett melodimaterial som andas daggfriskt nutida, med upphovsmän som Peter Gabriel, Phil Collins och Stevie Wonder.

047

Skivtiteln A Moment of Now, komponerad av Pat Metheny, är en verklig godbit som tolkas storartat. Samma sak med Deep River, skriven av Bendik Hofseth, en vacker komposition som växer till en ypperlig suggestion, där samspelet mellan Jacob och Viktoria är makalöst fint kalibrerat. Efter att ha följt sångerskans karriär från begynnelsen kan jag inte annat än imponeras av hennes förmåga att ständigt växa med uppgiften. Gestaltning, karaktär, inlevelse och självklart starkt utspel; allt finns där, utan synbar ansträngning. Dessutom; Viktorias vackra röst sviker henne aldrig.

Ännu en fröjd denna afton är att kunna jämföra två briljanta pianister. Mathias Algotsson och Jacob Karlzon är två suveräner vid klaviaturerna. Det är liksom bara att åka med och njuta, när de bjuder på skjuts. Alldeles oavsett om det handlar om en mer fridsam liten tur, eller en våldsam och eruptiv färd.

Det som måhända mest skiljer är att Algotsson är mer trogen den i förväg utstakade harmoniska vägsträckan, medan Karlzon tar fler stickspår och klättrar stundom även en bit utanpå harmonilinjerna. Vem man föredrar är nog mest en smaksak. Samma sak med det sound som de får ut ur Sollidens finfina Bösendorfer; det finns en viss skillnad i klangen, men båda är högst njutbara

När Svante Thuresson återkommer till estraden står han ett tag och funderar, varpå han konstaterar att nu kan han inte hålla sig längre. Han vill sjunga duett!

Viktoria återkommer och de förenas i en gåshudsframkallande version av Richard Rodgers fantastiskt vackra My Funny Valentine. Fräckt nog i ett extra långsamt tempo. Den magnifika duetten tänder publiken och finalnumret i form av Cole Porters It´s All Right With Me får såväl publik som artister att uppleva känslan av att allt faktiskt är helt och hållet all right…

098

 

Den musikant- och artistuppställning som är på gång under sommarens resterande Blå Måndagar på Skansen borgar för fortsatta fina konserter. Exempelvis den ständigt aktuelle Nils Landgren, han gör sällan någon besviken.

Och den danske sångaren Bobo Moreno är verkligen en röst man fångas av. Alltför litet känd här i vårt land. Storbandsjazz med folkloristiska inslag blir det när Bohuslän Big Band anförs av Bengt-Arne Wallin, kompletterat med Jan Lundgrens Trio.

Som avslutning den 8 augusti utmärkta altsaxofonisten Amanda Sedgwick med egen kvintett. Förhoppningsvis bjuder Amanda även på duettsång tillsammans med Svante Thuresson.

Gott och blandat samt massor av lyssnargodis!

Text: Leif Domnérus
Bild: Nilla Domnérus

 

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54731) [1]=> int(54566) [2]=> int(51323) [3]=> int(54787) [4]=> int(54541) [5]=> int(54715) [6]=> int(54790) [7]=> int(50803) [8]=> int(54382) [9]=> int(54639) [10]=> int(54707) [11]=> int(54735) }