ShaiMaestro pressbild

Bländande Shai Maestro med jordnära enkelhet i botten

ShaiMaestro pressbild

Pianisten Shai Maestro inledde med sin trio en längre Europaturne på Fasching i Stockholm.

Trots att det var en vårens varmaste kvällar så var det fullsatt och trion fick i flera bemärkelser ett varmt mottagande. Maestro har besökt Fasching ett antal gånger tidigare, dels med basisten Avishai Cohens grupp där han sedan 2006 ingår, dels i höstas med den nu aktuella trion.

Gruppen har nyligen släppt en skiva – Shai Maestro Trio (Laborie 2012) – och merparten av konserten kretsade kring materialet från den färska cd:n. Maestro är i likhet med sina medmusiker en bländande tekniker, men har den viktiga förmågan att hushålla med sin begåvning.

Även om mycket av Maestros kompositioner har en melodramatisk karaktär med snabba tempo- och känsloskiftningar så finns det i botten en jordnära enkelhet som håller samman och binder ihop de breda ramar som gruppen rör sig inom.

Influenser från både arabiska och judiska folkmusiktraditioner ger ett lite mellankoliskt skimmer som jag tror många kan känna igen i vårt nordiska vemod och tilltalas av. Så även om den melodiska grunden har lite svärta så är ytan oftast glättig och sprittande, rytmerna komplexa och intensiva.

Trumslagaren Ziv Ravits imponerade stort med sin ekonomiska spelsätt där små markeringar, taktförskjutningar fungerade som hävstång för de övriga.

Basisten Jorge Roeder hade en klart sammanlänkande uppgift, men gjorde flera lyriska inpass och solon som stärkte de impressionistiska inslagen i de ballader som spelades bl.a i den blåtonade Painting som här närmast fick en skissartad tolkning.

Genomgående växte tolkningarna live av materialet från skivan, där inte minst trions samspel gavs större frihetsgrader och där Roeder och Ravitz fick och tog sig större utrymme.

Som extranummer spelade trion en återhållen version av Chaplins melodramatiska klassiker Smile, men just genom den ransonerade formen så framhävs, tydliggörs och balanseras sentimentaliteten. Och där någonstans ligger gruppens styrka.

Ulf Thelander

Fasching Stockholm den 25 maj 2012.

Shai Maestro Trio

Shai Maestro p, Jorge Roeder b, Ziv Ravitz dr.

Annonser
Annonser