Bo Stief och hans drömgäng fick Stardust att explodera

[Best_Wordpress_Gallery id=”111″ gal_title=”Bo Stief Dream Team”]

(Klicka någonstans på bilden ovan för att starta bildspelet!)

Bo Stief Special Stardust Edition
Stardust, Lund, 16 mars 2018.

Jazzen skall vara het, vilket uppfylles med råge på Jazzklubben Stardusts 199:e konsert. Mitt i andra set formligen exploderar hela operan. Mera om detta senare.
Två år på gymnasiet räcker bra för Bo Stief, när han i början på 60-talet upplever Dexter Gordon på Montmartre. Den upplevelsen blev avgörande för Stiefs yrkesval. Stief kåserar också med inlevelse om sina besök i Malung med musikanter som Dompan, Jan Allan, Rune Gustavsson och Himlaspelet. Han gillar starkt vår folkmusiktradition.

Stiefs färgstarka Dream Team överraskar med en tonmosaik av Guds nåde.
Stardustpubliken är först inte riktigt med på detta, men vänjer sig och Stiefs underfundiga mellansnack ger goda vibbar. ”Nu är vi här för att hylla livet och er i publiken och inte gamla döda musiker”, är Stiefs budskap. When the Sun Goes Down är en genuin provkarta i fusionsjazz och med den långsammare Cold Start griper Hans Ulrik sopransaxen och vi kommer lätt i rätt stämning. En häftig syn är när Köpenhamnarna cyklar till jobbet på morgonen i stora klungor vilket skildras i Lyngby vej och Ulriks tenorsax med ekoeffekter och Dream Team framkallar en fantasifull tonbild. Glädjespridaren Ayi Solomon, känd från New Jungle Orchestra, lyckas överrösta den pratglada publiken med Husker du nu. Han sjunger, hoppar, leker och dansar bakom sina slagverk, ger allt och får publiken med på noterna. Gershwins I Got Rhythm blir Rhythm Update i bästa Miles-stuk. Ulrik med extra varm tenorsax ser till att vi får Stardust innan paus.

Efter paus kommer Ulriks lyriska sopransax och Stiefs 200-åriga bas väl till pass i Carl Nielsens melankoliska Tit er jeg glad. Låten Confirm är Stiefs parafras på Charlie Parkers Confirmation. Och nu brakar det loss: Stor ommöblering på scenen och Solomon kommer fram med en liten congatrumma. Nu sitter Dream Team på rad och och vi uppmanas tralla med (så gott det går). Vi golvas igen av Solomons trumsolo, temperaturen stiger och musiken svänger medryckande. Krister Jonsson berättar att hans dotter Inez, fem år, älskar Jimi Hendrix. Låten Inez ger lämpligt tillfälle för pappa Krister att generöst bjuda på finaste gitarrspel. Stiefs Gul og blå blir en träffsäker duell mellan femsträngad elbas och gitarr. Extranummer blir klassiska Over the Rainbow.

Dream Team är en musikalisk resa iklädd klassiskt jazzformat, som jag gärna följer med på. En blomma till Stardusts bokare Svante Berglund som har lyckats få in en fullträff igen. Nu är förväntningarna riktigt stora inför 200:e konserten vid 25-års jubileet i april!

Lasse Seger

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser