JoakimRolandsson fotoGoranEngstrom

Bohuslän BB + Nisse Landgren = Fullspikat i Aneby

 JoakimRolandsson fotoGoranEngstrom

Besök av Nils Landgren och Bohuslän big band har blivit något av en tradition i Aneby. Ungefär vartannat år de senaste 5-6 åren har man besökt Aneby konserthus.

Och varje gång har det varit slutsålt! En gissning är att succén beror till lika delar på Nils Landgren som musiker och scenpersonlighet och att Bohuslän just är ett ”big band”. Det tycks som publiken tycker om det välarrade och välstrukturerade, samtidigt som urkraften i 18 musiker som drar på för fullt är en imponerande och lite omtumlande upplevelse. Landgren skapar också en sympatisk och avspänd stämning med roligt prat mellan låtar.

Just för närvarande är Bohuslän BB och Landgren ute på en tio dagars turné i södra Sverige, med spelningar i stort sett varje kväll. Man presenterar ett program kallat ”Best of”, som ett slags återblick på det samarbete man haft under de sex år som Landgren varit konstnärlig ledare för orkestern.

Pop- och soulklassiker från hyfsad närtid som Marvin Gayes What’s going on, Stings Fragile varvas med äldre tiders ”pop” som Mack the Knife eller Cole Porters Begin the beguine. Däremellan mer klassiska jazz-nummer som My ship av Kurt Weill eller Keith Jarretts My song. Den senare fint arrad för storband av orkesterns trombonist Christer Olofsson. Andra arrangörer är bland annat Thad Jones och engelsmannen Colin Towns. Alla arrangemang håller högsta klass och musikerna tolkar dessa med en mycket samspelt orkesterklang.

NisseL fotoGoranEngstrom

Nils Landgren är självklart i fokus, både som trombon-solist och sångare i flera nummer. Annars var saxofonisterna Borgström, Rolandson, Pinton ofta vid solist-miken med fint spel. Bland trumpetarna bidrog Daniel Vessby och Robin Rydqvist med roligt solospel. Bland trombonerna gillade jag Niclas Rydhs omfångsrika bastrombon och Lisbeth Diers hade en bejublad slagverksexplosion.Roligt och mycket välspelat!

Och som grädde på moset, nästan det bästa av allt, ett fantastiskt ljud uppstyrt av den mästerlige Åke Linton! Perfekt balans och en mycket klar och tydlig ljudbild. Måste vara en fröjd för musikerna att veta att allt de spelar går ut på bästa sätt till oss i publiken. Bandets nittonde medlem!!

Som förband hörde vi denna kväll studerande från Skurup. Man spelade känsligt och vackert och med gott självförtroende. Och trots den otacksamma uppgiften att spela medan en pratglad publik var på väg till sina platser, så bidrog man till en fin musikalisk helhet och ännu en trevlig kväll i Aneby. Levande musik är bäst ”hvergang”!!

Text: Jan Strand
Foto: Göran Engström

Aneby konserthus 19 nov 2013.

Förband: Elever från Skurups folkhögskola

Bohuslän Big Band: Nils Landgren tb vo, Lennart Grahn, Robin Rydqvist, Daniel Vessby, Jan Eliasson; tp, Magnus Svedberg, Christer Olofsson, Lisa Bodelius, Niclas Rydh; tb, Johan Borgström, Joakim Rolandson, Martin Svanström, Mikael Karlsson, Alberto Pinton; saxar & träblås, Tommy Kotter p, Yasuhito Mori b, Göran Kroon dr, Lisbeth Diers perc, samt Åke Linton ljud.

Annonser
Annonser