Beijbom_2

Briljant och funkig Beijbom i Lund

Beijbom_2

Så där lite lagom till jul presenterade trummisen Lasse Beijbom sitt alldeles nya band, Orchestra Six, som är hans första egna sen samarbetet med Erling Kroner för ett antal år sedan.
Denna världspremiär (enligt Lasse) ägde rum nästan i Lasses vardagsrum. Eller mera precist i mat-eller samlingsrummet på det kollektivhus i Lund där familjen Beijbom/Nunez bor sen många år. Det var trångt!

Att Lasse var spelsugen till max märktes. Hans förväntan och längtan efter att åter få styra och ställa och skriva för ett eget manskap kändes nästan i luften. Kvällens musik var oväntad och överrumplande. Jag vet ingen grupp i vårt land numera som har funken på repertoaren. FUNK skrivet med STORA BOKSTÄVER alltså!

Göran Schelin på elbas hade alltså händerna fulla med tunga basgångar som fick både lokal och publik att vibrera. Schelin visade sig också vara en inte oäven solist.

Orchestra Six frontade tre tunga blåsare framförda i full frihet men också försiktigt styrda av alltid entusiastiske saxofonisten Inge Petersson-Lindbäck. Inge är ju alltid rolig att höra och han lanserades också flitigt och var i högform och hade också fullt upp med att hålla ordning på kollegorna i bandet. Med lite allvar och mycket humor vill jag säga.

Trumpet och flygelhorn spelades av Davidson som var en ytterst intressant solist på sina båda lurar, ibland elektroniskt förstärkta med wa-wa-pedal som i tex You stepped in. Denne Davidson måste nog f ö ha stått för konsertens mest innovativa solon.

Trombonist med drag i var eminente Ola Åkerman, featured i No looking back, men med sitt bästa solo i The feel.

Keyboardist i Orchestra Six är mångsidige Robert Tjäderkvist som behärskade tangenterna fullt ut med funkiga Hancockgrooves. Senast jag hörde honom var i hardbopsammanhang vid en repetition med Ed Epstein för ett tag sedan.

Till sist så, bandleader Beijbom vars kusligt skickliga övningar bakom kaggarna ju var den dynamo som drev Orchestra Six i denna feel-good konsert med funken och glädjen i högsätet. Fullt ös alltså!

Var det månne fler än jag som hörde ekon från 70-talet med electric Miles, Billy Cobham, Brecker Brothers och Hancocks Headhunters. Faktiskt en inte alls så svunnen tid visade det sig denna magiska kväll med Beijboms Brew fylld med många ibland enkla riffs men också med flera skickligt framförda unisona blåsarpartier. Och inte att förglömma alla högklassiga soloinsatser.

Avslutande nummer var överraskande nog ett rivigt be-boptema med den passande titeln That´s it!

Text: Stig Linderoth
Foto: Lasse Seger

 

Kollektivhuset Fiolen, Lund
Lördag 17 december
Orchestra Six

Lasse Beijbom tr, Inge Petersson-Lindbäck saxar, Fredrik Davidson trp, Ola Åkerman tb, Göran Schelin b, Robert Tjäderkvist p

 

Beijbom_1

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54746) [1]=> int(54731) [2]=> int(54639) [3]=> int(54541) [4]=> int(51323) [5]=> int(54566) [6]=> int(54329) [7]=> int(54707) [8]=> int(54382) [9]=> int(54715) [10]=> int(54735) [11]=> int(50803) }