Brookmeyer i Uppsala

 

Bob Brookmeyers roll för jazzen går inte att överskatta: virtuos på ventilbasun, trombon och piano, samt uppskattad kompositör och jazzarrangör.

Drygt 200 åhörare kom till Uppsala Konsert & Kongress för att lyssna till Brookmeyer i en konsert med Uppsalabon Lennart Åberg samt Bobo Stenson och ett storband specialsammansatt just för detta tillfälle.

 

År 2007 fick Brookmeyer en beställning från Norrbotten Big Band tillsammans med Rikskonserter och ett samarbete inleddes med NBB och Lennart Åberg. Brookmeyer ville då skriva något speciellt för Lennart Åberg. Resultatet blev Suite for soprano saxophone, vilket också framfördes under konserten i Uppsala.

Den snart 80-årige Brookmeyers musikaliska meritförteckning är respektingivande. Han har alltid rört sig obehindrat över ett brett spektrum av olika sorters improviserad och komponerad musik. Han har samarbetat med legender som Charlie Mingus, Coleman Hawkins, Ben Webster, Stan Getz och Gerry Mulligan och spelat in ett par skivor som pianist tillsammans med pianisten Bill Evans.

Konserten öppnas med att Brookmeyer sitter vid Steinway-flygeln och bjuder på ett glimrande solo, och efter en stund bygger pianisten Bobo Stenson på. Vi får höra en pärla på två pianon: en lysande version av Alone Together. Även Bill Evans Very Early tolkas med finess och charm av de två pianisterna.

Efterföljande Erik Satie är en Brookmeyer-komposition med Bob på innovativ ventilbasun, Bobo på lyrisk flygel och Lennart Åberg på eldig tenorsax.

En annan av kvällens pärlor är Arthur´s Dilema, som låten heter på skivan, eller bara Arthur, som den kallades under konserten, en komposition skrev Lennart när hans barnbarn föddes. Här får vi lyssna till mästerligt tenorsaxspel från Åberg som för tankarna till Wayne Shorters bästa stunder. Bobo som är på strålande spelhumör denna afton får stretcha ut ordentligt på flygel och elpiano och hans varma nordiska klang hörs i många solon. Åbergs och Stenssons mångåriga samarbete är ovärderligt i det här sammanhanget: tankarna går ofta under kvällen osökt till deras magiska samspel i fantastiska sjuttiotalsgruppen Rena Rama.

Brookmeyers nyfikenhet har på senare tid riktats mot den nya, avancerade klassiska musiken. Ett exempel av detta är hans egen komposition Ampo Song, en udda och finurlig låt som hanteras lekfullt.

Efter pausen höjs temperaturen ytterligare då Bob Brookmeyer intar rollen som arrangör och dirigent. En längre svit som Bob skrivit direkt för storbandet och sopransax framförs.

Bobo och Lennart backas upp av storbandet och vi kan lyssna till Bengt Stark på trummor och Christian Spering på kontrabas och en 12 man stark blåssektion bestående av Sveriges skickligaste rörblåsare. Peter Asplund, Karl Martin Almqvist, Karin Hammar och Bertil Strandberg är några i blåssektionen som levererar minnesvärda solon. Vi får vidare lyssna till Bbb Blues (titel omgjord i Bob Brookmeyers ära), som ursprungligen hette Nbb blues och som Lennart skrev för Norrbotten Big Band på plattan Up North från 2007 där även Brookmeyer medverkar.

Musiken vi får avnjuta balanserar hela tiden mellan nytänkande och tradition. Man kan inte annat än att kapitulera inför denna organiska smältdegel med musiker som jobbar under devisen att det i musiken alltid finns något nytt att upptäcka och bita i!

Bob Brookmeyer, Lennart Åberg och Bobo Stenson med storband

Uppsala Konsert och Kongress

2 oktober 2009

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54715) [2]=> int(54790) [3]=> int(54787) [4]=> int(54566) [5]=> int(54541) [6]=> int(51323) [7]=> int(54639) [8]=> int(54731) [9]=> int(54382) [10]=> int(54735) [11]=> int(54707) }