Carla Bley fyllde DR Koncerthuset med rik och lustfylld musik

DR Big Band med Carla Bley och Steve Swallow
DR Koncerthuset, Köpenhamn, 7 oktober 2017.

Carla Bley och Steve Swallow har gästat Danska Radions storband med konserter i Köpenhamn och Oslo. Däremot ställdes det planerade framträdandet i Göteborg in med kort varsel. Synd och skam, för i alla fall konserten i Köpenhamns fula och ogästvänliga konserthus var en av de mest uppsluppna Bley-kvällarna jag bevistat.

Första set var helt ägnad åt Appearing Nightly, en skiva där Bley försökt återskapa minnen från New Yorks jazzklubbar på femtiotalet och storbanden som spelade där – särskilt Count Basies band som hör till Bleys stora favoriter. Musiken är underbart rik och lustfylld, pepprad med anspelningar på jazzens standardlåtar. Musikerna i DR Big Band blev allt varmare i kläderna och komna till Greasy Gravy och Awful Coffee hade temperaturen höjts märkbart.

Men det var ändå under konsertens andra del som allting exploderade. Här presenterade Carla Bley ett helt nytt verk, Roller Coaster. Den långa och bokstavligen svindlande kompositionen visade upp Bley när hon är som allra, allra bäst. Det var som att uppleva hennes gloriösa 70-tal i uppdaterad form: de tvära kasten, humorn, marscherna, de hymnliknande avsnitten … Hon hade till och med plockat med en bastuba, precis som i forna dagar.

Efter denna urladdning följde den vackra Permanent Wave, och sedan, med alltmer lössläppt energi, Fast Lane samt Bleys enastående omarbetning av Ray Nobles I Hadn’t Anyone Till You, där hon precis som hos Count Basie skrivit in en fejkad avslutning, innan bandet drog igång igen med fullt ös. När det gospelpräglade extranumret Who Will Rescue You klingat ut påminde stämningen i lokalen om ett väckelsemöte, lämpligt nog.

Jörgen Östberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(11) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54880) [2]=> int(54787) [3]=> int(55149) [4]=> int(54731) [5]=> int(54790) [6]=> int(51323) [7]=> int(54735) [8]=> int(50803) [9]=> int(54566) [10]=> int(54968) }