Carsten Dahl Experience var en riktigt stor upplevelse

Foto: Marcus Fägersten

Carsten Dahl Experience
Ystads konstmuseum, Ystad Sweden Jazz Festival, 4 augusti 2017.

Inledningen är fenomenal. Musikerna kommer in på golvet – någon scen finns inte, belysningen består av konstmuséets spotlights – och från kvartetten kommer magisk musik. Carsten Dahl spelar melodiskt fritt på ett sätt som gör mig osäker. Är hans spel komponerat eller improviserat? På motsvarande vis spelar Stefan Pasborg på sitt trumset. Ständigt närvarande, uppmärksam, musikalisk och kreativ. Längst fram står altsaxofonisten Jesper Zeuthen som en stenstod och kanaliserar Debussys Syrinx och Varèses Densité 21.5 med ett ljud som ligger anmärkningsvärt nära en flöjt och framförs med totalt fokus i musiken.

Det ska visa sig att konserten fortsätter på samma skyhöga nivå. Carsten Dahls kompositioner rör sig fullständigt obehindrat och ohämmat mellan musikstilar, likaså hans pianospel, vilket även gäller för Pasborgs trumspel. I Carsten Dahl Experiences musik finns inga hierarkier. Komposition är lika viktigt som improvisation, trummor lika viktigt som piano eller som saxofon eller för den delen som kontrabas. Månne skulle gruppen hetat Carsten Dahl Utopia?

En till synes mindre viktig del av en konsert är mellansnacket, men min upplevelse är att en person som kan kommunicera väl med publiken (även) mellan låtarna är en person som vinner publikens förtroende och hjärta. Carsten Dahl skötte detta på ett utmärkt vis. Extra plus till honom för det.

Sammanfattningsvis: Den här konserten var inte bara den mest konstnärliga programpunkten på Ystad jazzfestival som jag hörde, det var också den riktigt stora upplevelsen. Stort tack!

Thomas Olsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54305) [2]=> int(50803) [3]=> int(51323) [4]=> int(54325) [5]=> int(54353) [6]=> int(54541) [7]=> int(54013) [8]=> int(54209) [9]=> int(54329) }