RolfCarvenius StaffanAlgell

Classic Jazz lever och frodas ännu

RolfCarvenius StaffanAlgell

Tradjazzen, eller Classic Jazz, som den numera ofta kallas lever och frodas i Sverige. Å andra sidan verkar det som om utövarna blir äldre och äldre med få unga nytillskott. Nåväl, det är en annan artikel. Tuxedo Jazz Band med klarinettisten Rolf Carvenius underhöll en fullsatt salong.

 Klarinettisten Rolf Carvenius, som de senaste femton åren drivit Jazzens Museum i Strömsholm parallellt med det egna spelandet, har sedan årsskiftet endast sin klarinett att tänka på. Meningen var att han skulle leva livet, men direkt efter att han lämnat över Jazzens Museum till sin efterträdare, Martin Johnsson från Stockholm, drabbades han av både hjärtinfarkt och stroke!

RolfCarvenius

Tuxedo Jazz Band består av sex erfarna och drivna musikanter; Per Dyvling kornett/trombon/barytonhorn/munspel, Lars Höbinger trombon/barytonhorn, Rolf Carvenius klarinett, Staffan Algell banjo/gitarr/klarinett, Stefan Ramnell bas/tuba samt Peter Stenson trummor/washboard.

PerDyvling

Jag hoppas ni lade märke till att jag skrev barytonhorn, för genom bruket av detta instrument kan bandet variera sitt sound effektfullt. Duke Ellingtons ”Rent Party Blues” är ett typexempel på detta. Dyvling lade kornetten åt sidan och tillsammans med Höbingers trombon blev det ett riktigt ”mulligt” sound i ensemblepartierna i detta jumpiga stycke.

Tuxedo

Bandet är inte rabiat i sitt musikval, varför det känns helt naturligt när man väljer att spela Johnny Hodges ”Straight Back”. Med Dyvlings sordinerade trumpet tror man sig nästan höra Frankie Newton i denna småbandsjazz a la trettiotalet och med en doft av Ellingtons arrangörsidéer. I klarinettisten Mezz Mezzrows ”Really the Blues”, där Staffan Algell bytt till klarinett (!), återupplivar Carvenius och Algell mellan Mezzrow och Sidney Bechet.

Personligen tycker jag att bandets försök till att ”skoja till” framträdandet med att klä ut sig känns lite taffligt. Tuxedo Jazz Band har sådana kvalitéer att buskis bara känns konstigt. Det är min högst personliga åsikt. Att sedan Rolf själv är en gudabenådad story-teller, det köper jag gärna. Speciellt när han förklarar att han glömt alla storys på grund av stroken, så att de nya till och med för honom själv, då är det självironi med i bilden. Hoppas bara att Rolf återhämtar sig snart, så att han kan lira till 110 procent igen.

Text & Foto: Tor-Björn Lyrhed

TUXEDO JAZZ BAND

Plats: Crescendo, Norrköping

Datum: 19 februari

 

Annonser
Annonser