ChristineJensen medbasist

Kanadensiskt saxbesök på Underground

ChristineJensen medbasist

Jazzlivet i Lund lever och frodas ingen tvekan om det. På de konserter jag varit på hittills under det här året, dvs Plektrum på Mejeriet och Underground på Hotel Lundia så har det inte saknats publik. Det gäller för det mesta också för de konserter som ”resande jazzsällskap” ibland lockar med på olika scener i vår lilla stad.

 Gårdagens konsert med kanadensiska altsaxofonisten Christin Jensen uppbackad av pianisten Mathias Landaeus, Johnny Åman bas och Kresten Osgood trummor var inget undantag från mitt påstående ovan. Fullt hus med andra ord och som vanligt när det gäller Underground höll musiken god klass och de applåder och visslingar som flitigt förekom var absolut berättigade.

ChristineJensen fotoSL

Jensen är inte ny för den skånska publiken men ny för mig var hon och mina förväntningar var kanske lite för uppskruvade. Jensen bjöd på alltså på balanserat, bekvämt och lite tillbakalutat saxlir och hade en ton i luren som inte skrämde någon. Solade överlag bra och som bäst i Gillespieklassikern Night in Tunisia som lite omstuvad fick publiken riktigt med på noterna.

P1000938

Knep mest poäng denna kväll gjorde Kresten Osgood vars våldsamma slagverkseruptioner bitvis fick mig att sätta pilsnern i halsen. Osgood är skicklig inte tu tal om det. Han spelar på trummorna från fff till ppp och ibland därutöver. Hans användande av långa pauser i sina solon är nog unikt. Det är svårt att inte ta denne trumgigant till sitt hjärta, glad och positiv som han är. Han älskar sitt jobb! Dock vill jag försiktigt hissa en varningsflagga. Det kan bli för mycket och jag kände att Osgoods insatser denna kväll kunde räcka till en hel turné.

Johnny Åman däremot var inte nämnvärt överexploaterad, endast ett solo tror jag han fick. Men hans stabila walking bass känns ju bara så helt rätt i detta sammanhang! Landeaus fick sin chans att visa upp sig i Fats Wallers fina Jitterbug Waltz som till slut genomgick en fullständig och riktigt kul remake. Jag tycker att vi här fick konsertens höjdpunkt!

Om nu något negativt skall sägas så menar jag att det med fördel kunde ha repeterats lite i förväg. Jag fick känslan av att Christin Jensen kom direkt från flygplatsen. Men som sagt en bra konsert var det trots allt och skall dessa fyra nu turnera i Sverige så tror jag nog att det blir riktigt bra till slut.

Text & foto: Stig Linderoth   

Christine Jensen Quartet
Underground, Hotel Lundia, Lund
28 november 2013
Christine Jensen as, Mathias Landaeus p, Johnny Åman b, Kresten Osgood dr

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54880) [2]=> int(54787) [3]=> int(50803) [4]=> int(54566) [5]=> int(54382) [6]=> int(51323) [7]=> int(55167) [8]=> int(54968) [9]=> int(55161) [10]=> int(55149) [11]=> int(54790) }