Detaljrikt och elegant med Fredrik Nordström BB

Fredrik Nordström Big Band, Fasching den 1 juni 2022.

Det är verkligen ett stort band, 17 personer som intar Faschings scen, som inte riktigt räcker till utan saxsektionen får placeras nedanför scenkanten. Och det är en rejäl satsning som saxofonisten Fredrik Nordström gör såväl numerärt och inte minst musikaliskt.

Nyskriven musik för tillfället, där stora och yviga penseldrag får plats tillsammans med eleganta sirliga, detaljer och dekorationer. Nordström släppte förra året två mycket intressanta skivor med sin originella slagverks- och pianolösa kvartett Dolores med vad som närmast skulle kunna beskrivas som en expressiv kammarmusik. Och det finns likheter i utgångspunkter förhållningssätt när Nordström nu skalar upp sina kompositioner och arrangemang. Mycket vilar på klanger och nyttjande av bandets olika sektioner, där exempelvis trombonsektionen ställs mot trumpeterna som i sin tur ställs mot saxarna och vice versa i olika kombinationer. Liksom rytmsektionen och pianot jobbar både ensemblemässigt som komp, men bryts också upp i olika soloinsatser. Om jag skall ge någon referens, så ligger Maria Schneider nära till hands i att just nyttja helheten i storbandet som primär drivkraft.

Det finns väldigt lite av förutsägbarhet eller upprepningar i Nordströms material, utan in. och utgångarna i kompositionerna kan vara flera och variera över tid. Första set innehöll flera temposnabba nummer, där de olika brassektionerna var drivande: Efter paus blev det ett mer experimentella utvecklingar, där framförallt kompositionen Pampas med märklig ”trialog” mellan basklarinett, tenorsax och en growlande trombon kändes nyskapande. Kvällen var fylld av eminenta solister, tänkte bara nämna två. Basisten Filip Augustsson, som förutom några lyriska soloinpass, också inledde och drog igång flera av kvällens nummer och påtagligt höll linjerna intakta i Nordströms vidlyfta arrangemang. Men också kornettisten Tobias Wiklund som i några solon tillförde en traditionsfylld patina i Nordströms nutida kompositioner. Förhoppningsvis får Fredrik Nordström fler möjligheter att arbeta i större sammanhang, då han definitivt i mina öron har en personlig originalitet med stor potential både som kompositör och arrangör.

Ulf Thelander

 

 

 

 

 

 

Ulf Thelander

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser