DonByron fotoPS

Don Byron blandar och ger

 DonByron fotoPS

Klarinettisten Don Byron har genom sin mångsidiga karriär inventerat och spelat sig igenom ett brett och alternativt urval av den amerikanska sångboken och släppt skivor med musik av bl.a den egensinnige Mickey Katz, den egenartade Raymond Scott såväl som Ellington, Lester Young, Junior Walker samt gospel, rap plus en hel del eget material.

En bred musiker med andra ord som rört sig i de flesta genrer, men samtidigt med en innovativ och explorativ hållning till afroamerikanska rötter och arv inte sällan kopplat till ett politisk ställningstagande och ifrågasättande. Denna kväll på Fasching bjöd Byron och hans medmusiker på en personligt kontemporär jazzcocktail med ingredienser från såväl Lester Youngs flytande lyrismer, Coltranes kraftfullhet som Rollins rena melodik.

Merparten av materialet är eget och Byron är en sann eklektiker som blandar och ger högst personligt, där speluppläggen inte är givna eller förutsägbara. Detta ger stort utrymme för de övriga att säga sitt och kommentera.

Kvällen inleds med War on terror, ett suggestivt, malande stycke med subtil elektronik som pulserar likt en Sun Ra komposition, men snarare tycks ha sitt ursprung i en ”inner space”. Under kvällen växlar Byron mellan klarinett och tenorsax, där han är mer expressiv och utmanande i sitt klarinettspel och mer lyrisk och modulerad på tenor. Basisten Cameron Brown har en flyhänt lyriskt spelstil med flera delikata solon.

DonByron 2 fotoPS

Trumslagare John Betsch har ett uppbrutet, markerande spelsätt som väl passar Byrons omsorgsfulla och veckade solobyggen, vilka sällan är raka på eller linjära men alltid har en tydlig riktning. Pianisten Auran Ortiz växlar mellan intensiva tunga harmoniflöden och mera återhållet kompande och han gör ett starkt solo i avslutande Coltrane kompositionen Giant steps.

Sammantaget en givande demonstration av jazzens återvinnigsmöjligheter utan att man för den skull behöver fastna i begränsningar eller upprepningar.

Text: Ulf Thelander
Foto: Patrik Sandberg

Don Byron Quartet

Fasching, Stockholm den 20 mars 2014.

Don Byron cl ts, Auran Ortiz p, Cameron Brown b, John Betsch dr.

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(50803) [1]=> int(51323) [2]=> int(54639) [3]=> int(54790) [4]=> int(54541) [5]=> int(54731) [6]=> int(54715) [7]=> int(54735) [8]=> int(54707) [9]=> int(54787) [10]=> int(54382) [11]=> int(54566) }