Drömlikt och spirituellt med Tropiques på Fasching

Text: Roger Bergner Foto: Lars Jönsson

 

Tropiques, Fasching 10 november, 2022

Goran Kajfeš tp, moog synth, Alexander Zethson org, p, MS 20 synth, Brusk Zanganeh vi, Leo Svensson cello, Johan Berthling b, Johan Holmegard dr.

En konsert med Tropiques är verkligen en upplevelse, en resa i musik där man suggereras in i behagfulla stämningar och tillstånd. Gruppen har funnits i ett antal år och 2017 kom den uppmärksammade skivan Enso (Headspin Recordings).

Denna kväll framförde man ny musik till ett kommande album och kvartetten hade också utökats med stråkar, violinisten Brusk Zanganeh och cellisten Leo Svensson. Det dröjde dock ett tag innan Faschings ljudtekniker fick balans på ljudet, så att stråkarna hördes bra. I centrum för gruppen står Goran Kajfeš, som förutom trumpet spelade moog synthesizer. Han är väl den trumpetare i landet som bäst har vidareutvecklat det musikaliska arvet efter Don Cherry, en viktig inspirationskälla till gruppen. Men jag kommer även att tänka på en annan trumpetare, Bengt Ernryd, som också kan gå utanför jazzens mer snäva ramar, när jag hör Kajfeš.

Tropiques musik rymmer många influenser och jag hör förutom Cherry också Bo Hansson, Terry Riley och Steve Reichs rytmiska fasförskjutningar. Med andra ord den musik som i skarven mellan 60- och 70-talen sprängde gränserna mellan olika musikkulturer och vidgade vyerna! En ”världsmusik” innan begreppet fanns. Men Tropiques lånar inte, de skapar eget! Från enkla teman byggs långa repetitiva förlopp upp, som växer till ett mäktigt sound, blir till stycken, oftast vackra, ibland drömlika och spirituella. En musik som är lätt att fångas med i, vilket märktes på den hängivna publiken. Låtarna övergår i varandra som i kosmiskt potpurri. Tropiques är en kollektiv och mycket samspelt grupp och soundet är deras eget. Goran Kajfeš trumpet, Alex Zethsons innovativa och innehållsrika spel vid klaviaturerna, Johan Berthlings distinkta bas, som allt vilar på och Johan Holmegards trummor, som för det hela framåt med ett otvetydigt sväng, förstärkt av nämnda stråkar, skapar tillsammans en enastående musikalisk helhet. Vi som var där kunde bara glädjas åt att denna rika och fantastiska musik finns i vårt land!

Roger Bergner

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser