Drömskt och stämningsrikt med Tonbruket på Folkoperan, Stockholm Jazz Festival

Text: Ulf Thelander Foto: Leo Ahmed

Tonbruket Folkoperan,Stockholm Jazz Festival, 16 oktober 2023

Scenen är draperad med en suggestiv bild av ett frodigt men mörkt skogslandskap med berg, en åker i fonden och en järnvägstunnel i förgrunden. En bild som samtidigt är under konstruktion, vi ser konstnären fortsatt arbeta. Vi hör fågelkvitter och naturljud när musikerna intar scenen. Bilden av konstnären Lovisa Ringborg är också omslaget till Tonbrukets nya skiva, Light wood, dark strings (Smuggler Music) och det är denna som premiärspelas live.

Jag hade inte lyssnat in mig på nya albumet  i förväg, så det blir mycket av en öppen resa som man inte vet, ibland inte heller anar vart den ska ta vägen och det ligger givetvis en styrka i det. Det börjar mjukt, lite trevande då Martin Hederos tar fram fiolen och för en dialog med Johan Lindström på akustisk gitarr, ett folktonsinspirerat samtal som sätter bottenplattan. Dan Berglund och Andreas Werliin faller efterhand in i konversationen för att tillfälligt ta över, förändra tempon och stämningslägen vilka blir allt intensivare för att därefter falla in i någon slags enighet. Det är just gruppens starka kollektiva hållning som ger förutsättningar för de enskilda insatserna, där alla under konsertens förlopp sätter sin prägel genom att fylla ut, fylla i eller förändra den vida spelplanen.

Första halvan av konserten är ovanligt lätt, mjuk och tillbakalutad för att vara Tonbruket, det är inte så mastigt och kompakt som vi vant oss vid. Men efterhand tätnar stämningen och ljudbilden och tempot höjs. Lindströms gitarr blir alltmer rockigt drivande, Hederos nyttjar syntarna kraftfullare och mer explosivt. Werliins trumspel ökar i densitet och Berglunds akustiska bas blir nästan elektriskt pumpande och den grungeartade ösighet som är ett av gruppens signum får rejält utrymme. Extranumret blir en sammanfattning av Tonbrukets vida musikaliska spektra, där Lindström även trakterar steel guitar och på sitt karakteristiska sätt både sätter ramarna och bryter igenom dessa med gott understöd av Hederos. Avancerad ”garagejazz” av den högre skolan.

Ulf Thelander

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(14) { [0]=> int(54878) [1]=> int(54382) [2]=> int(54731) [3]=> int(51323) [4]=> int(54715) [5]=> int(54790) [6]=> int(54566) [7]=> int(54541) [8]=> int(54735) [9]=> int(50803) [10]=> int(54639) [11]=> int(54880) [12]=> int(54787) [13]=> int(54707) }